Blog

Kako smanjiti dnevnu količinu otpadne hrane? I.

U skladu s preporukama Europske platforme Food Losses and Food Waste pripremili smo nekoliko smjernica, koje će vam pomoći pri organizaciji kuhinje i pohranjivanju namirnica. Tako nećete bacati hranu u smeće i sigurno ćete smanjiti količinu pokvarene hrane na minimum.

Što možete napraviti u svom domu?

Planirajte obroke

Planiranjem obroka ćete kontrolirati potrošnju namirnica. Već tijekom kupovanja namirnica je pametno imati u mislima obroke koje ćete kuhati u narednim danima. Svježe namirnice, kao što su voće i povrće, upotrijebite najprije. Ako odmrzavate porcije, onda prilagodite količinu jednom obroku, jer ponovno zamrzavanje nije preporučljivo. Više o tome što i kako zamrzavati, pročitajte ovdje.

otpadna hrana se može smanjiti pametnim pohranjivanjem
Razlog pokvarene hrane je često u tome da se skuha previše. Ostatke iskoristite za užinu ili od njih pripremite novo jelo. Vakuumske posude su prikladne za na posao.

Iskoristite ostatke

Ostatke ručka možete spremiti i sljedeći dan pojesti za užinu na poslu ako vam ne smeta jesti isto jelo dvaput. U suprotnom, ostatke možete reciklirati – ako na primjer skuhate previše riže za prilog, onda od ostataka napravite nabujak. Više prijedloga pronađite u ovom zapisu.

Rok upotrebe

Rok upotrebe je različito napisan na različitim proizvodima, zato je dobro da poznajete razliku između »upotrijebiti do« i »najbolje upotrijebiti do«. Prvo označava datum, do kojeg su namirnice još sigurne za konzumaciju, a drugo datum do kojeg namirnice još održe očekivanu kvalitetu. To znači da je hrana nakon tog datuma još primjerena za konzumaciju, ali slabije kvalitete. Zato ne bacajte hrane u smeće bez veze, jer nije pokvarena.

Manje, ali višekratne porcije

Ne stavljajte previše hrane na tanjur da ne ostane. Radije naložite manje i više puta, ili zamijenite tanjure s manjima. Tako se nećete previše najesti ili bacati hranu u smeće.

Za manje otpadne hrane.
Naložite si samo toliko koliko ćete pojesti.

Zamrzavajte po porcijama

Obroke planirajte već prije zamrzavanja – kupite veća pakiranja po akcijskim cijenama, rasporedite u manje porcije i vakuumirajte te zamrznite. Olakšajte si kuhanje ručka s pripremom unaprijed, tako da meso marinirate već prije zamrzavanja. Odmrzavajte toliko koliko ćete i upotrijebiti, jer ponovno zamrzavanje nije preporučljivo. Više o zamrzavanju hrane pročitajte ovdje.

Prikladno spremite hranu

Svježe namirnice pohranite u hladnjaku u posebnim ladicama Fresh Zone ili u vakuumskim posudama te ih potrošite prve. Uvjerite se da je temperatura vašeg hladnjaka između 1 i 5 °C. Za zamrzavanje koristite vakuumske vrećice primjerene kvalitete, jer one sprječavaju prijelaz kisika i mirisa kroz vrećice. Zato ne dolazi ni do užeglosti zbog zamrzavanja. Tako vaša kanta za smeće neće biti puna pokvarene hrane.

Kako smanjiti količinu bačene hrane?
Salatu pohranite u vakuumskim posudama u hladnjaku.

Imajte pregled zaliha

Preporučljivo je da uvijek znate što imate u hladnjaku, zamrzivaču i u kuhinjskim ormarićima. Namirnice uredno složite i označite datumom ako ste ih prebacili iz originalnih pakiranja.

Redoslijed upotrebe

Uvijek pazite da namirnice trošite kružno – ono što je išlo najprije u zamrzivač ili hladnjak neka ide i najprije van. Tako se namirnice neće sakriti u pozadinu i pokvarene završiti u smeću.

nemojte bacati hranu u smeće
Kružno korištenje namirnica je ključno – namirnice sa starijim datumima iskoristite najprije. Primjer vakuumskih vrećica s označenim datumom.

U drugom dijelu ovog zapisa, pronaći ćete smjernice za smanjenje otpadne hrane kad jedete vani (u školi, menzi ili na poslu).

* Zapis je prilagođen po smjernicama Europske platforme Food Losses and Food Waste (2019), dostupno ovdje.

Dijelite objavu