Blog

Što je vakuum? Kako i zašto ga koristimo za pohranjivanje hrane?

Pri susjedu ste vidjeli da vakuumira suhe salame? Mislili ste da je vakuumiranje samo za poljoprivrednike? Niste sigurni kako uopće funkcionira vakuumiranje hrane?
Dozvolite nam da vam predstavimo osnovne prednosti i svrhu vakuumskog pohranjivanja.

Što je vakuum?

Vakuum je po definiciji prostor bez zraka. Na Zemlji potpunog vakuuma ne možemo postići; to je moguće samo u svemiru.

Na Zemlji se vakuumu približimo tako da iz nekog prostora odstranimo zrak. Dakle prostor vakuumiramo i promijenimo njegov tlak tako da nastane podtlak.

vakuumiranje hrane
Vakuum produži postojanost hrane na potpuno prirodan način – bez aditiva i konzervansa.

Zašto je vakuum dobar za pohranjivanje namirnica?

Na postojanost hrane i njezinu kvalitetu utječu temperatura, vlaga i kisik. Ako prilagodimo bar jedan od tih čimbenika, onda produžimo postojanost hrane.

  1. Tako npr. sa sušenjem mesa na zraku odstranimo vlagu i produžimo postojanost mesnatih proizvoda.
  2. Isto tako sa zamrzavanjem zaustavimo djelovanje enzima za razgradnju hrane jer smanjimo temperaturu pod ledište, gdje enzimi više nisu aktivni.
  3. A s vakuumiranjem iz posude ili u vakuumskim vrećicama izvučemo većinu zraka te s njim kisik koji uzrokuje oksidaciju. Time drastično usporimo kvarenje hrane.

Pri tome moramo napomenuti da vakuumiranje nije nadomjestak za zamrzavanje te je potrebno osjetljive namirnice pohraniti u hladnjaku ili zamrzivaču. U slučaju suhomesnatih proizvoda to nije potrebno jer su konzervirani sa solju i dimom.

Kako djeluje vakuum pri pohranjivanje hrane?

Sigurno ste u trgovini već vidjeli suhe salame, rižu i različite sireve pakirane u vrećice bez zraka. Eto, te namirnice su pakirane vakuumsko jer moraju biti primjereno zaštićene za transport i imati dugi rok trajanja. I vi možete u svom kućanstvu iskoristiti prednosti vakuuma da produžite postojanost hrane te bacati manje hrane u smeće. Time ćete uštedjeti vrijeme i novac.

zamrzovanje stročjega fižola
Hrana, zamrznuta u vakuumskim vrećicama, neće preuzeti miris po zamrzivaču. A što je najvažnije, očuvati će okus i arome te hranljive tvari.

Pohranjivanje u vakuumskim vrećicama

U posebne, nepropusne vrećice najčešće pohranimo namirnice za zamrzavanje, npr. svježe ili blanširano povrće i svježe meso. Tako pohranjeno povrće održi aromu i pun okus te većinu hranljivih tvari, a meso nije užeglo zbog zamrzavanja te ne poprime žarki okus.

Zavakuumirajte i orahe, lješnjake i suho voće te spriječite razvoj žarkog okusa i moljaca. Tako zapakiranu suhu hranu nije potrebno zamrzavati – dovoljno je da ju pohranite u podrumu ili hladnjaku.

Vakuumske vrećice su primjerene za dugotrajno pohranjivanje namirnica – za godinu dana i više. A možete ih koristiti i za kratkotrajno pohranjivanje sireva, keksa i sličnih namirnica.

kako vakuum utječe na hranu?
Voće i povrće će biti svježe duže vremena, a hladnjak pregledno organiziran.

Pohranjivanje u vakuumskim posudama

Za svakodnevnu upotrebu t. j. kratkotrajno pohranjivanje (nekoliko dana do tjedan ili dva) su primjerene vakuumske posude. Vakuumirati možete voće i povrće, ostatke jela te unaprijed pripremljene sastojke za kuhanje. S vakuumskom pumpicom izvučete zrak i kreirate podtlak. Time usporite oksidaciju koja uzrokuje kvarenje svježih namirnica i propadanje hranljivih tvari. Hranu tako održite duže svježu te ujedno jedete zdravije.

Zanima vas više o pohranjivanju u vakuumu i zamrzavanju? Želite znati na što sve je treba pripaziti pri vakuumiranju hrane?

Na našem blogu možete naći nekoliko zapisa na tu temu:

Veselimo se vaših komentara i pitanja. Zapišite ih dolje.

Dijelite objavu