Pohranjivanje i zamrzavanje hrane

Kako izabrati prave vrećice za vakuumiranje?

Jeste znali da su vakuumske vrećice najvažnije jamstvo za kvalitetno zavakuumirane namirnice? Ako ste u procesu vakuumiranja primijetili, da se je vrećica rastopila ili da aparat nije do kraja isisao zrak iz vrećice, onda je problem najvjerojatnije u vakuumskim vrećicama, koje koristite, a ne u vakuumirki, kao što misli većina. Provjerite, kako izabrati prave vrećice za vakuumiranje te kvalitetno pakirati meso s kolinja i pripremiti zimnicu.

Kakva mora biti kvalitetna vrećica za vakuumiranje?

Za određivanje kvalitete vrećica za vakuumsko pakiranje su važni tri faktori:

  • materijali, iz kojih su vrećice,
  • debljina vrećica i
  • rebrasti profil.
Primjerena kombinacija materijala

Sastav vakuumskih vrećica je vrlo važan jer je unutrašnjost vrećica u neposrednom kontaktu s hranom. Proizvođači moraju zajamčiti da su korišteni materijali sigurni za pohranjivanje hrane i navesti temperature, na kojih je sigurno koristiti njihovu foliju za vakuumiranje (jesu li vrećice primjerene za zamrzavanje, Sous Vide kuhanje i sl.?).

Statusove vrećice su od poliamida i polietilena. Poliamid jamči nepropusnost kisika, a polietilen optimalno varenje te je po nedavnim istraživanjima među najboljim materijalima za pohranjivanje hrane. Važno je istaknuti da imaju Statusove vrećice za vakuumiranje najdeblji sloj poliamida na tržištu, zato su vaše salame i ostali suhomesnati proizvodi i nakon pola godine i duže isti, kao na dan vakuumiranja. Statusova folija je certificirana i za zamrzavanje te Sous Vide kuhanje (na 70°C do 12 sati, na 80°C maksimalno 6 sati, na 100°C maksimalno 15 min).

Status vrećice za vakumiranje
Statusove vrećice su među najkvalitetnijima na tržištu. Njihova debljina, kombinacija materijala i rebrasti sloj jamče vakuumiranje bez poteškoća – čak i kad vakuumirate 50 uzastopnih vrećica.
Debljina folije

Debljina vreća za vakuumiranje je vrlo važan faktor, koji ukazuje kvalitetu vrećica za vakuumsko pakiranje. Samo dovoljno debele vrećice od primjerenih materijala mogu i mehanički zaštititi hranu tijekom pohranjivanja u podrumu ili škrinji za zamrzavanje. Sa Statusovim vrećicama ne trebate brinuti da bi se vrećice potrgale zbog trljanja jedne uz drugu u zamrzivaču. Nekoliko pažnje je potrebno jedino pri vakuumiranju mesa s oštrim kostima. U tom slučaju preporučamo da oštre dijelove prije vakuumiranja obložite s papirnatim ubrusima.

Statusove vrećice su debele 100 µm na glatkom dijelu folije i 120 µm na rebrastom dijelu folije. Detaljnije informacije o sastavi i debljini pogledajte na gornjoj skici.

Rebrasti profil

Zadnja dva čimbenika koja razlikuju vrhunske vakumske vrećice od slabijih su oblik i visina rebrastog profila. Ta dva faktora bitno doprinose učinkovitom i kvalitetnom isisavanju zraka iz vrećica u više narednih ciklusa vakuumskog pohranjivanja. Da objasnimo: ako bi za isisavanje zraka s vakumirkom koristili vrećice s dvama glatkima slojevima folije, ti bi se na vrhu slijepili skupa još prije nego bi bilo isisanog dovoljno zraka i zato namirnice ne bi bile kvalitetno zavakuumirane. Zadatak posebnog oblika kanala u rebrastom sloju je što učinkovitiji protok zraka tijekom vakuumiranja. A visina rebrastog profila je važna za kvalitetno vakuumiranje i varenje u više uzastopnih ciklusa.

Vrećice za vakuumsko pohranjivanje iz Statusa imaju poseban oblik rebara, koji se je u višegodišnjim istraživanjima pokazao za najefikasnijeg. Visina rebrastog profila od 0,2 mm garantira da se vrećice jednako kvalitetno zavakuumirane u prvom, desetom i pedesetom ciklu vakuumiranja.

vakuumska vrečka Status od blizu
0,2 mm rebrastog profila važno doprinose kakvoći uzastopnog vakuumiranja.

Kako provjeriti kvalitetu vrećica?

Podatke o debljini i materijalima možete saznati na tri načina – provjerite deklaraciju, presudite po cijeni ili izmjerite. Na deklaraciji bi trebali naći podatke o debljini, ali svejedno savjetujemo da istinitost podataka provjerite s kljunastim mjerilom. A ako na deklaraciji nije navedena debljina te su vrećice znatno jeftinije nego većina na tržištu te tanke na opip, onda nisu primjerene za dugotrajno pohranjivanje namirnica u vakuumu.

U Statusu smo analizirali vakuumske vrećice različitih proizvođača i tako došli do zanimljivih rezultata o kvaliteti vrećica na tržištu. Za rezultate nam možete pisati na info@status-trgovina.hr.

Zašto je važno da koristite kvalitetne vakuumske vrećice?

Upotreba kvalitetne folije za vakuumiranje je važna tako zbog procesa vakuumiranja kako i zbog zaštite pohranjenih namirnica.

Da nabrojimo nekoliko prednosti pohranjivanja u najboljim vrećicama za vakuumiranje na tržištu:

  • hrana ne dobije neugodnog mirisa i okusa po plastici,
  • ne sadrže škodljivih sastojaka koji bi prelazili u namirnice,
  • spriječena oksidacija i očuvana kvaliteta hrane,
  • mogu se koristiti na svim kvalitetnim aparatima za vakuumiranje na tržištu,
  • otporne na mehanička oštećenja,
  • omogućuju puno uzastopnih vakuumiranja,
  • materijali su europskog porijekla i vrećice su proizvedene na sjedištu poduzeća u Sloveniji pod budnim nadzorom stručnjaka, koji konstantno usavršavaju proizvodnju.

Za kvalitetno pohranjivanje namirnica u vakuumu preporučamo Statusove aparate za vakuumiranje te vrećice i foliju u roli.

Dijelite objavu