Blog

Česta pitanja o pohranjivanju hrane u vakuumskim vrećicama

Kupili ste vakuumski aparat i povremeno imate poteškoće pri vakuumiranju? Pomozite si sa savjetima koje smo pripremili u 25 godina komuniciranja s korisnicima.

  • PROBLEM 1: Aparat ne zavakuumira/ zavari vrećice

Najprije provjerite kakav je var – je li gladak? Je li vrećica ravnomjerno stopljena po cijeloj dužini? Ako imate poteškoće pri pravilnom namještanju vrećice u vakuumirku, onda preporučamo upotrebu obostranog ljepljivog traka Status Stiki.

U slučaju da vakuumirka na kraju procesa vakuumiranja ne zavari vrećice kvalitetno, što se pokaže tako da vakuum nakon nekoliko minuta popusti, problem je najčešće u neprimjerenim ili mastnim vrećicama. Moguće je i da aparat nije dovoljno zagrijan.

RJEŠENJE:

Za vakuumsko pohranjivanje bez poteškoća preporučamo upotrebu Statusovih vakuumskih aparata i vreča za vakuumiranje. Naime, vruć trak za varenje može uzrokovati da se tanje vrećice na području vara otope i zalijepe prije nego aparat isisa zrak. Statusove kvalitetne vrećice proizvedene u Sloveniji garantiraju vrhunske rezultate i sigurno pohranjene namirnice. Za više detalja o kvaliteti Statusovih vakuumskih vrećica preporučamo čitanje posta Kako izabrati prave vakuumske vrećice?

Pogledajte obrazloženja u ovom videu.

Ukoliko već koristite naše vrećice te još uvijek imate poteškoće, posvetite više pozornosti umetanju namirnica u vrećice – još posebno mastnih suhomesnatih proizvoda, svježeg mesa te vlažnog voća i povrća. Razlog za slab var može biti i prljava (mastna ili vlažna) vrećica na mjestu varenja. Prije umetanja hrane preklopite rub vrećice prema van i tako spriječite kontakt s namirnicom. Za dodatnu sigurnost pri pohranjivanju vlažne hrane vrećicu na mjestu varenja obrišite s čistom krpom.

Prije umetanja mesa savijte rub vrećice prema van i tako spriječite poteškoće kod varenja.

Ako se problemi s varenjem pojavljuju na početku vakuumiranja ili nakon duže pauze unatoč tome da se pridržavate gornjih savjeta, onda preporučamo da vakuumski aparat dodatno zagrijete pritiskom na gumb “Varenje” odnosno “Vakuumiranje vrećice” (zagrijte prazan aparat bez vrećice).

PROBLEM 2: Unatoč pažljivosti aparat vam usisa tekućinu

Pri vakuumiranju voća i (blanširanog) povrća te svježeg mesa morate koristiti ručnu funkciju vakuumiranja i pratiti tekućinu u vrećici. Ako se svejedno dogodi da aparat usisa tekućinu, onda se radije poslužite dolje nabrojanih rješenja za kvalitetno vakuumiranje vlažnih namirnica.

RJEŠENJE:

Postoje tri rješenja koja možete i kombinirati. Kad vakuumirate svježe meso, kiseli kupus ili slične namirnice, u vakuumsku vrećicu između hrane i mjesta varenja namjestite papirnati ubrus, koji će upiti tekućinu tijekom vakuumiranja.

Ubrus će upiti suvišnu tekućinu i spriječiti kvar na vakuumirki.

Drugi način smanjivanja opasnosti tekućine iz hrane je prethodno zamrzavanje namirnica za jedan do dva sata. Taj način još posebno preporučamo pri vakuumiranju mekanih namirnica kao što su bobičasto voće, kruh i pecivo. Time spriječite deformaciju oblika tijekom vakuumiranja i zaljepljivanje tijekom zamrzavanja.

Treći način za sigurno vakuumiranje vlažnih namirnica je upotreba dodatne PE vrećice u vakuumskoj vrećici. Na taj način ćete očuvati i vakuumsku vrećicu čistu te ćete ju moći upotrijebiti više puta. Umetnite namirnicu u PE vrećicu za zamrzavanje i suvišan rub savijte oko namirnice. Tako zapakiranu namirnicu onda umetnite u vakuumsku vrećicu te zavakuumirajte s ručnom funkcijom. Pratite tekućinu kojoj će tako trebati puno više vremena da dođe do ruba vakuumske vrećice.

Kod svih nabrojenih rješenja preporučamo da ostavite malo duži rub vrećice kako bi lakše pratili pomicanje tekućine prema vakuumirki.

PROBLEM 3: Željeli bi zavakuumirati tekućine

Ako želite u vakuumskim vrećicama zamrznuti juhu ili umak, onda upotrijebite sljedeći trik. Prije vakuumiranja tekućinu zamrznite u posudi primjerenog oblika (preporučamo po porcijama u kojima ćete ju upotrijebiti) i onda zamrznute kocke zavakuumirajte u vrećice.

Za zamrzavanje vlažne hrane i tekućina možete koristiti i vakuumske posude.

Ako imate još koje pitanje, zapišite ga dolje u komentar. Rado ćemo vam pomoći.

Dijelite objavu