Blog

Pravilna upotreba vakuumskih posuda

Vakuumska posuda nakon nekoliko dana ne drži više vakuuma? Imate poteškoće pri vakuumiranju s ručnom vakuumskom pumpicom jer ne znate koliko zraka je potrebno isisati? Pročitajte savjete te uživajte u kvalitetnoj hrani i organiziranoj kuhinji. Pripremili smo i video Pravilna upotreba vakuumskih posuda.

PROBLEM 1: Vakuum u posudi popusti nakon nekoliko sati ili dana

Najprije morate provjeriti, je li razlog popuštanja namirnica, koju ste spremili, ili oštećenje na posudi.

Neke namirnica tijekom pohranjivanja puštaju plinove jer još uvijek zore. Takve namirnice su npr. svježi kupus, brokula, cvjetača, rikula, prokulice i rotkvice. Kod tih namirnica preporučamo da jedanput dnevno provjerite vakuum te ga po potrebi obnovite.

Drugi razlog može biti pukotina na posudi ili poklopcu ili oštećenje na ventilu ili brtvi. Pukotine i oštećenja mogu biti tako mala da su nevidljiva očima ali svejedno kroz njih prolazi zrak koji s vremenom uništi vakuum. Preporučujemo da s tzv. testom s vodom provjerite uzrok puštanja. U posudu nalijte vodu do približno polovice i zavakuumirajte. Promatrajte ako se pojave mjehurići. Posudu okrenite i provjerite ako se možda mjehurići pojave oko poklopca. Test će vam pokazati je li problem u oštećenoj posudi, poklopcu ili ventilu. Oštećene dijelove možete zamijeniti i posudu koristiti dalje. Među našim korisnicima ima i takvih koji posude koriste desetljeće i duže.

zašto vakuumska posuda ne drži vakuuma
Određeno svježe voće i povrće tijekom pohranjivanja još uvijek zori i pušta plinove koji utječu na vakuum.

PROBLEM 2: Posudu ne možete zavakuumirati

Kod većih posuda (3 i 4,5 litre) je na početku procesa potrebno malo pritisnuti poklopac da se posuda nepropusno zatvori i da se kreira početni podtlak. Obično je dovoljan već pritisak, kojeg napravite, kad pumpu namjestite u utor i pumpate zrak. Ako unatoč pravilnom namještanju poklopca na posudu ne uspijete zavakuumirati posudu, onda problem može biti u oštećenim ili prljavim brtvama.

Provjerite ako su brtve suhe, bez ostataka hrane te neoštećene i pravilno namještene. Ukoliko vam treba zamjena brtvi, možete nas kontaktirati.

Razlog može biti i zamazan ventil. Odstranite ventil i provjerite ako je sve kako treba biti – suho, bez ostataka hrane.

Također posudu ne smijete previše napuniti – namirnice neka sežu maksimalno 3 cm do gornjeg ruba posude. Time ćete spriječiti da bi komadići hrane ušli u ventil.

Razlog da ne možete zavakuumirati posude može biti i minimalno oštećenje posude kojeg ne možete vidjeti očima. To ćete najlakše ustanoviti s testom s vodom kojeg smo opisali gore.

Posudu napunite približno 3 cm do gornjeg ruba. Tako ćete spriječiti kontakt ventila s hranom. Fotografija: Darko Kontin

PROBLEM 3: Ne znate, koliko poteza s ručnom pumpom je potrebnih da vakuumsko zatvorite posudu

Broj poteza s ručnom pumpicom ovisi o volumenu i napunjenosti posuda. Preporučamo da uvijek koristite proporcionalnu veličinu posuda na veličinu namirnica. 

Kod uobičajene napunjenosti posuda (negdje oko 3 cm od ruba) je dovoljno 5 – 10 poteza s ručnom vakuumskom pumpom. Osjetiti ćete blagi otpor pri pumpanju i pomalo udubljenje posude i poklopca.

Za rješenje te nedoumice smo razvili i indikator za vakuum kojeg smo ugradili u nove, full tritan vakuumske posude. Zeleni indikator na poklopcu se udubi kad je postignut optimalan vakuum.

Ukoliko se želite stopostotno uvjeriti da su posude zavakuumirane na primjeren podtlak, upotrijebite električnu vakuumsku pumpu BVP130 koja se automatski zaustavi kad postigne primjeren podtlak.

Full tritan vakuumske posude imaju ugrađen indikator vakuuma koji se udubi kad je postignut optimalan podtlak.

PROBLEM 4: Neke namirnice se unatoč vakuumskom pohranjivanju u hladnjaku brzo pokvare

Određene namirnice su osjetljive na vlagu, zato se brzo pokvare odn. pocrne i gnjiju unatoč tome da su zavakuumirane.

Pri pohranjivanju očišćene zelene salate i ostaloga lisnatoga povrća, narezanih krastavaca, bobičastog voća, mahuna i ananasa preporučamo upotrebu cjedila u posudama. Ti sprječavaju kontakt hrane sa suvišnom tekućinom i garantiraju dužu postojanost osjetljivih namirnica. Cjedila su odlična i za spremanje peciva jer izravnaju dno posuda tako da je vaše pecivo primjereno za transport i serviranje gostima.

Cjedila se pobrinu da se suvišna tekućina iscijedi od namirnica.

PROBLEM 5: Ručke posuda se ističu

Sive ručke su konstruirane tako da se mogu jednostavno pričvrstiti u procesu montaže. Zbog tog konstrukcijskog rješenja može se dogoditi da se ponekad istaknu pri pospremanju poklopaca kad oni nisu u upotrebi. Preporučamo da poklopce pospremate s podignutim ili na stranu odmaknutim ručkama (za lakše razumijevanje pogledajte donju sliku). Za kraj ćemo vam povjeriti još ovaj trik: posude možete zavakuumirati iako poklopci nemaju ručki. Naime, zahvaljujući podtlaku poklopci će ostati pričvrščeni na posudu, a hrana sigurno pohranjena.

Kad posudu zatvarate i otvarate, uvijek istovremeno podignite i spustite ručke. A tijekom pohranjivanja ih okrenite vodoravno ili prema gore.

Nadamo se da smo odgovorili na vaše pitanje “Zašto vakuumska posuda ne drži vakuuma?” Ukoliko imate još koje pitanje, nam pišite na info@status-trgovina.hr, nazovite trgovinu u Karlovcu na 047 421 246 ili komentirajte ovu objavu.

Dijelite objavu