Pohranjivanje i zamrzavanje hrane

Što napraviti s viškom (pre)zrelih rajčica?

Domaća rajčica s vrta ili iz lonca s balkona je slatka i osvježavajuća – takve sigurno nećete dobiti u trgovini. Možda je tako ukusna baš zbog činjenice da ste u nju uložili puno posla i ljubavi te ju uvijek lijepo njegovali.U najvećoj sezoni rajčice obično toliko rode da ih ne možemo sve potrošiti. Zato smo pripremili nekoliko savjeta kako pohraniti rajčice da održe što više vitamina i minerala.

Salate svih vrsta

Savršeno dozrjela rajčica je odlična za osvježavajuću salatu; bila to klasična salata od rajčice s lukom i paprikom ili šopska koja pored rajčice sadrži još i crvenu i zelenu papriku, svježe krastavce i feta sir. Ako ne volite sjeckati povrće, možete upotrijebiti naš rezač luka. S njim ćete u jednom potezu narezati namirnicu u posebnu posudicu dok će pult ostati čist!

Pripremite različite osvježavajuće salate s rajčicom.
Pripremite različite osvježavajuće salate s rajčicom.

Napraviti možete i grčku salatu koja sliči šopskoj, ali sadrži još i masline te crveni luk. Ili caprese salatu – osvježavajuću talijansku salatu s cherry rajčicom, mocarelom i bazilikom. I salata s tjesteninom je super ljetni prilog kojeg možete složiti sasvim po svom ukusu. Sigurno nećete pogriješiti.

Ako ju napravite za više dana ili više obroka, onda ju spremite u vakuumsku posudu ili zdjelu pokrijte s univerzalnim vakuumskim poklopcem. Tako se neće isušiti i ujedno ćete produžiti postojanost, a hladnjak neće mirisati na luk.

Salata u 0,5 l vakuumski posudi će biti odličan prilog.
Salata u 0,5 l vakuumski posudi će biti odličan prilog.

Passata od rajčice i kečap

Ljeti se često dogodi da rajčice napadne bolest ili se zbog previše vlage razvije plijesan koja se iz listova širi na plodove. Uz to je sve češća tuča koja ošteti usjev.

Oštećene plodove možete obrezati i od zdravih dijelova napraviti passatu. Ako želite održati što više vitamina i hranjivih tvari, onda ih pasirajte, spremite u vakuumske posude i zamrznite. Ionako ćete ih kuhati nakon odmrzavanja jer je takav umak odlična osnova raznih umaka i čušpajza, a djeca ga obožavaju na pici.

Možete pripremiti samo passatu ili čak skuhati pravi domaći kečap s dodacima – šećer, sol, ocat, češnjak, luk te začini po želji (bazilika, peršin). Preporučamo provjereni recept Nastasje iz bloga Chiarin tanjurić.

Šalša

Prezrele rajčice savršene su za sataraš i šalšu koji su najčešće na jelovniku u sezoni i odlično su rješenje za plodove koje bi inače bacili.

Rajčice su pune vitamina i minerala.
Rajčice su pune vitamina i minerala.

Odličan ubrzani recept za šalšu iz pećnice možete naći na blogu Chiarin tanjurić. Preporučamo da napravite veću količinu tog klasičnog umaka te ga po porcijama spremite u manje vakuumske posude i zamrznite.

Sigurno i vi imate poneki savjet kako pohraniti rajčice. Podijelite ga s nama – napišite ga u komentar. Pošaljite nam i koju fotografiju Statusovih proizvoda u upotrebi na info@status-trgovina.hr.

Dijelite objavu