Blog

Savjeti za lakše planiranje prehrane u karanteni

Epidemija virusa COVID-19 je preko noći promijenila našu svakodnevicu te nas prisilila da temeljito promijenimo svoje navike. Sad više nije preporučljivo kupovanje namirnica više puta tjedno kad nam nečeg nestane ili potrčati u pekaru kad djeca požele čokoladne kroasane za večeru. Jelovnik treba pametno isplanirati i u skladu s time nakupovati sve potrebne namirnice. U donjem članku smo zapisali nekoliko preporuka Statusove ekipe, kako se suočiti s karantenom i kako pojednostaviti planiranje prehrane u karanteni.

Pregledajte zalihe u zamrzivaču i kuhinjskim ormarićima

Uzmite sat vremena i napišite jelovnik za 2 tjedna unaprijed. U međuvremenu provjerite postojeće zalihe namirnica i zapisujte spisak za kupovinu. Sad je odlično vrijeme da upotrijebite sve zalihe u zamrzivaču koje ste pripremili ljeti i jeseni. Eksperimentirajte s novim kombinacijama okusa te probajte koje novo jelo.

vakumiranje povrća za zimnicu
Povrće koje ste prije zamrzavanja blanširali i zavakuumirali će i nakon pola godine u dubokom imati odličan okus.

Kuhajte kao naši preci

Ako vam ponestane ideja, što skuhati, nazovite svoje roditelje ili baku te ih pitajte za savjet. Naime, prije 50 godina i više kuhali su jela koja su bila postojana više dana i još ukusnija nakon podgrijavanja. Uz to su za kuhanje koristili lokalne namirnice koje su primjerene za dugotrajno pohranjivanje (grah, jačam, kiseli kupus). Statusovci preporučamo pasulj, ječmenovu kašu sa suhim mesom, sekeli gulaš te goveđu juhu.

pakiranje u vakuumske posude
Ako ste ograničeni s prostorom u kuhinjskim ormarićima i hladnjaku, onda se pobrinite da hranu pakirate u posude, koje maksimalno iskoriste prostor.

Prije zamrzavanja vakuumirajte

Velik izazov predstavljaju osjetljive svježe namirnice. Voće, povrće, kruh, kvasac, jogurti … Najvažnije je da prehranu planirate tako da najprije upotrijebite osjetljive namirnice. Većinu namirnica možete i zamrznuti te im tako produžiti postojanost. Ako ih prije zamrzavanja i zavakuumirate, onda ćete ih zaštititi od užeglosti i širenjem neugodnih mirisa po zamrzivaču. Ujedno će zalihe biti pregledne i neće zauzimati previše mjesta.

vakuumiranje mesa
Vakuumiranjem i zamrzavanjem produžite postojanost svježeg mesa, povrća i ostale hrane.

Reciklirajte jela

Pripremite veće porcije jela koje možete “reciklirati”. Time mislimo jela koja možete upotrijebiti na više načina. Npr. goveđa juha, meso sljedeći dan upotrijebite u složencu s krumpirom ili za govedinu na salatu; bolognese umak jedan dan sa špagetima, drugi kao makarone s mljevenim mesom ili u lazanji; meso u umaku s miješanim povrćem (onim koje je treba iskoristiti da ne propadne), koji se jedan dan jede s rižem, a drugi s pire krumpirom. Kako ne bi jeli jednaki ručak dva dana za redom, pohranite umak u vakuumskim posudama, što će spriječiti miješanje aroma u hladnjaku i bolje iskoristiti prostor. Jela možete u vakuumskim posudama i zamrznuti. Planiranje prehrane (u karanteni) ima dodatan bonus – manje hrane će završiti u smeću!

posuda za lazanju
U Statusovoj staklenoj vakuumskoj posudi možete lazanju ispeći i pohraniti ostatke.

Promišljeno upotrijebite svježe voće

Pobrinite se za konzumiranje dovoljno vitamina. Ali pazite da ćete najprije pojesti voće koje se brže pokvari. Jabuke i naranče će izdržati tjedan dana u hladnijem prostoru. A ako primijetite da banane, borovnice, jagode i slično voće nećete potrošiti na vrijeme, onda ih zamrznite. Vakuumske vrećice će zaštititi vitamine i moći ćete uživati u ukusnom i zdravom smutiju za doručak ili ćete djeci pripremiti domaći sladoled. Prezrele banane nikako nemojte baciti. Od njih možete pripremiti odličan bananin kruh ili američke palačinke. U tijesto dodajte još komadiće čokoladnog Djeda Božićnjaka i Sv. Nikole koji se još od Nove godine valjaju po ladicama.

Svježe namirnice, koje ste nakupovali, kvalitetno pohranite. Statusovci preporučamo vakuumske posude koje sprečavaju oksidaciju.

Kupite povrće koje je postojanije duže

Za svježu salatu kupite kupus koji iznimno dugo izdrži u hladnjaku, a možete ga upotrijebiti i za povrtnu juhu ili umak. Ako imate priliku, idite na travnjak i naberite maslačak. Zaliha cikle za zimnicu je brzo rješenje kod svakog ručka. Za ostala jela imajte na zalihi luk, češnjak, krumpir, mrkvu, kiseli kupus, poriluk, korabu, …

maslačak na salatu
Idite u prirodu i naberite maslačak te vitamin D koji je vrlo važan za borbu protiv virusa.

Ispecite kruh s manje kvasca

Ispecite kruh doma. Jeste li znali da možete s jednom kockom kvasca ispeći stvarno puno kruha? Trik je u tome da upotrijebite samo malo kvasca (veličine lješnjaka) te ostavite tijesto da se diže u hladnjaku preko noči. Manje kvasca, duže dizanje. Ostatak kvasca razlomite na manje komadiće i zamrznite u manjoj posudici. Sigurno će biti dovoljno za svjež kruh u cijeloj karanteni.

manje posudice za zamrzavanje
Vakuumske posudice za dječju hranu su odlične za pohranjivanje kvasca, tune, namaza, oraščića, …

Zaštitite zalihe hrane od štetočina

Brašno, žitarice i ostale namirnice, koje često napadnu moljci, pohranite u hermetički zatvorene vakuumske posude. Kava i čajevi će biti vrlo aromatični i nakon više mjeseci u vakuumu.

posude za čaj i kavu
Vakuumske posude zaštite namirnice od gubitka arome i vanjskih utjecaja kao što su oksidacija te štetočine.

Opustite se i ostanite zdravi!

Nadamo se da smo vam bar malo olakšali planiranje razdoblja #ostanidoma. Sjećate li se koliko puta ste pomislili: “danas mi se baš ne ide na posao” ili “jedva čekam penziju da se mogu pošteno odmoriti”? Opustite se, uživajte vrijeme s obitelji i skuhajte nešto ukusno. Savjete, kako se riješiti nagomilanih kilograma u karanteni, podijeliti ćemo u nekom sljedećem blogu 😉

Imate još koji savjet za planiranje prehrane u karanteni? Zapišite ga dolje u komentar.

Dijelite objavu