Poštujemo okoliš

Zašto sva plastika nije loša?!

I vi dvojite o upotrebi plastike pri pohranjivanju hrane jer ste negdje čuli da plastika sadrži štetan BPA? Kupujete posude za hranu ali ne znate koje odabrati jer je u ponudi puno različitih cjenovnih kategorija? U članku rezimiramo definiciju bisfenola A te rezultate istraživanja tog spoja koje su napravile Agencija za hranu i lijekove SAD-a (FDA) te Europska agencija za sigurnost hrane EFSA. U zaključku dodajemo još Statusova načela pri proizvodnji posuda za pohranjivanje hrane.

Bisfenol A: Što je? Zašto se koristi u plastičnim bocama za vodu i konzervama za hranu?

Bisfenol A je sastavni dio polikarbonatne (PC) plastike i epoksidne smole. PC plastici daje čvrstost, a epoksidna smola se koristi kao premaz protiv hrđanja na unutrašnjosti limenki i konzervi za hranu. Stručnjaci su ustanovili da se s vremenom (posebice pod utjecajem viših temperatura i razgradnji) BPA izlučuje iz ambalaže i migrira u hranu koju konzumiramo.

Jeste znali da BPA sadrže brojni proizvodi koje svakodnevno koristimo? Pored plastičnih boca za vodu te ostale plastične ambalaže i leče za naočale, CD-ji, termalni papir pa čak i zubne plombe. BPA ulazi u tijelo kroz kožu i dišne puteve.

(Ne)štetnost BPA?

Prva istraživanja Bisfenola A u 90. godinama prošlog stoljeća su pokazala utjecaj na djelovanje mozga, hormonalne smetnje, povišenu anksioznost, hiperaktivnost i druga oboljenja. Pokazala su i da je BPA u modernom svijetu tako raširen da ga u sebi ima većina ljudi. Najviše zabrinjavajuće stanje je kod beba i djece. Zato je EU 2011. zabranila upotrebu BPA pri proizvodnji dječjih boca i za premaz ambalaža za dječju hranu. To je rezultiralo u negativnoj percepciji BPA, zato se je većina proizvođača (među njima i Status) plastične ambalaže i posuda za pohranjivanje hrane odlučila za prelazak na materijale bez BPA.

Detaljnija istraživanja sljedećih godina su pokazala da Bisfenol A svejedno nije tako štetan kao što su to pokazala prva istraživanja jer je većina njih obuhvaćala glodavce i in vitro modele. Količine, kojim su bile ispostavljene testne životinje, su bile 1000x i više veće od količina kojim su ljudi ispostavljeni preko hrane. Ujedno se pokazalo i da putem oralnog unosa (za razliku od ubrizgavanja) metabolizam promijeni BPA u neaktivan oblik, koji kod potomaka glodavaca nakon 8 sati više nije bilo moguće zamijetiti. Pokazalo se i da primati (uključujući ljudi) svih starosti puno učinkovitije prerade i uklone BPA iz tijela.

oznake na dnu plastične posude
Statusove vakuumske posude su bez BPA te potpuno sigurne za kontakt s hranom.

Čak i vodeće svjetske organizacije tvrde da BPA nije štetan

Američka agencija za hranu i lijekove FDA i Europska agencija za sigurnost hrane EFSA tvrde da dokaza o štetnosti BPA za ljude nema. Zbog osjetljivosti tematike, istraživanja na tom području su još uvijek u tijeku.

Statusovi plastični proizvodi ne sadrže BPA te su potpuno sigurni za pohranjivanje hrane

Kao poduzeće se zavezujemo rješavanju problema potrošača, zato smo se u slučaju spekulacija o štetnosti BPA brzo odazvali i 2015. promijenili materijal koji koristimo za proizvodnju posuda – iz polikarbonata u Tritan, koji nam dobavlja svjetski poznat proizvođač Eastman iz SAD. Sada su svi naši proizvodi za pohranjivanje hrane bez BPA, BPS i ftalata. Naše poslovanje je transparentno, zato sve materijale proizvoda uvijek navodimo u opisima proizvoda na internetskoj stranici i uputama za upotrebu.

7 other može biti bez BPA
Pod oznaku “7 Other” se svrstaju i izuzetno kvalitetne plastike koji ne spadaju u nijednu kategoriju od 1 do 6.

Zašto imaju Statusove posude oznaku 7?!

Ako se ikad detaljnije proučili tematiku plastike i BPA, onda ste vjerojatno došli i do posebnih oznaka na plastičnim proizvodima, koje označavaju materijal iz kojeg je proizveden. Brojke od 1 do 7 u trokutu iz strelica označavaju vrstu plastike i omogućuju korisnicima da brzo prepoznaju kvalitetu ambalaže. 1 označava PET polietilen tereftalat; 2 polietilen visoke gustoće HDPE; 3 PVC polivinilklorid; 4 polietilen niske gustoće LDPE; 5 polipropilen PP; 6 polistiren PS; 7 OTHER ostali plastični materijali, koji ne pripadaju nijednoj drugoj skupini.

U skupinu se je 7 klasificirao i polikarbonat s BPA i zato je ta kategorija dobila negativnu konotaciju. Broj 7 zapravo označava ostale materijale, koji se sastoje od više različitih materijala i zato ne pripadaju nijednoj drugoj kategoriji. Dakle, oznaka 7 na našim posudama od visokokvalitetnog materijala Eastman tritan ne označava plastiku slabije kvalitete kao što si to tumače manje podučeni pojedinci.

Zanima nas vaše mišljenje. Pazite li na kvalitetu materijala koje koristite za pripremu i pohranjivanje hrane? Provjerite li prije kupnje kategoriju materijala posuda za hranu?

 

 

Poveznice do istraživanja:

Agencija za hranu i lijekove SAD-a FDA: Bisphenol A (BPA): Use in Food Contact Application

Agencija za hranu i lijekove SAD-a FDA: Questions & Answers on Bisphenol A (BPA) Use in Food Contact Applications

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA: Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs 

Dijelite objavu