Blog

Zašto vakuumirati za zimnicu?

Povrće za zimnicu spremate u vrećice za hranu i zamrzavate? Jeste li znali da postoji bolji način pohranjivanja? Probajte vakuumiranje.

Najprije objasnimo kako djeluje vakuum.

S vakuumiranjem u vakuumske vrećice eliminirate većinu kisika (potpunog vakuuma na Zemlji naime ne možete ostvariti), koji je pored vlage i temperature glavni krivac za pokvarenu hranu. To znači da smanjivanjem kisika usporite propadanje hrane. Pogledajte video.

Vakuumiranje u vrećice je primjereno za dugotrajno pohranjivanje – sezonsko ili za cijelu godinu. Vakuumirati možete svježe meso od kolinja i suhe salame da održite okus, aromu te spriječite isušivanje.

vakumiranje mesa od kolinja
Večina koristi vakuumiranje za spremanje svježeg i suhog mesa od kolinja.

Nažalost, to je vakuumiranje, koje večina poznaje i koristi. Jednom godišnje i niša više.

Korak dalje je svakodnevna ili tjedna upotreba vakuumskog aparata kroz cijelu godinu. Na primjer kad kupite veće količine namirnica odjednom kod lokalnog OPG-a ili na tržnici, za pohranjivanje sira, povrća i voća.

Što je svrha vakuumiranja?

Pohranjivanjem u Statusove nepropusne vakuumske vrećice sprečavate prelaz zraka, zato se u vašem zamrzivaču ne miješaju mirisi mesa, povrća i gljiva. Sve arome namirnica su zaključane u vakuumskoj vrećici i ne prelaze preko vrećice.

Zavakuumirano povrće održi hranljive tvari, vitamine i minerale. Pored toga stanične stijenke ostanu neoštećene jer u vakuumu vlaga ne isparava iz namirnica.

Vakuumskim pohranjivanjem štitite namirnice od užeglosti zbog zamrzavanja koje uzrokuje žarki okus masnoća kod mesa.

Jeste li znali da je vakuumiranje potpuno prirodan način pohranjivanja?

Ako su namirnice uzgojene s ljubavlju i ako se cijelu godinu trudite da ne koristite pesticide, onda mora biti i pohranjivanje prirodno, bez kemikalija. Promijenite samo okolinu u kojoj se hrana nalazi – bez dodavanja kemikalija i bez gubitka hranljivih vrijednosti. Sasvim prirodno, sve što promijenite je da odstranite kisik.

Što možete vakuumirati za zimnicu?

Sve vrste povrća kao što je mrkva, tikvice i bundeve, brokulu, cvjetaču, poriluk, nasjeckanu papriku i rajčicu … Takvo povrće možete koristiti za povrtne juhe, umake i sl. Većinu povrća je potrebno prije zamrzavanja blanširati ili ga pohranite u obliku umaka i unaprijed pripremljenih nastavaka za jelo.

zamrzavate povrće za zimnicu
Pohranjivanje s vakuumskim aparatom HV500 je tako jednostavno da ćete ga uvijek imati na pultu. A budite bez brige jer ne zauzme puno mjesta.

Vakuumiranje je primjereno i za voće – jagode, maline, borovnice, kupine i drugo bobičasto voće koje ćete koristiti pri pripremi slastica ili kuhanju marmelade.

Odlično je i to da možete jela pripremiti unaprijed – npr. knedle s voćem, njoke, gulaš ili punjene paprike te ih zavakuumirati i zamrznuti. Ovako pripremljene zalihe će vam dobro doći na dane kad imate brojne obaveze. Navečer izvadite iz zamrzivača i ostavite u hladnjaku preko noči da se polako otopi. Sljedeći dan samo podgrijte i ručak će biti gotov za 10 minuta.

vakumiranje kestena
Spremite jesenje plodove kao što su kesteni i gljive te uživajte u produženoj jeseni.

Bolje pohranjivanje, kvalitetnija hrana.

Ako zamrzavate povrće za zimnicu, onda morate uključiti i vakuum! Vakuumiranje može pojednostaviti pripremu hrane jer produži njezinu postojanost. Bez neugodnih mirisa u zamrzivaču, bez skupljanja ledenih kristala na stijenama zamrzivača i bez užeglosti zbog zamrzavanja. A zahvaljujući nepropusnim vakuumskim vrećicama, namirnice održe hranljive tvari.

Vakuum vam omogućuje da i zimi jedete punovrijednu, bogatu i zdravu hranu. 

Dijelite objavu