Blog

Novogodišnja odluka koju bi trebali donijeti

I vi ste u novu godinu krenuli s listom novogodišnjih odluka? Vaše želje su, među ostalom, zdravije jesti, više aktivnosti na zraku, manje vremena ispred ekrana i učenje novih vještina? Svakako želimo da imate dovoljno motivacije i slobodnog vremena da ostvarite sve zacrtane ciljeve te da budete u 2022. zadovoljni. Ujedno vas želimo podsjetiti na još jednu važnu promjenu koju možete uvesti u svom kućanstvu u novoj godini (odnosno bilo kad odlučite) ⇒ smanjenje količine bačene hrane.

Jeste li znali da između 1/3 i 1/2 sve proizvedene hrane nije konzumirano?!

Bačena hrana nema posljedica samo na vaš novčanik i vaše vrijeme. Negativne posljedice se šire sve do globalnog nivoa – utjecaj na svjetsku ekonomiju, klimatske promjene te povečavanje socijalne nejednakosti.

smanjenje bačene hrane
Komadić kruha, stari sir, posušeno povrće … u jednoj godini se sve to nakupi na 92 kg bačene hrane po pojedincu.

Bačena hrana u brojkama

  • 20 % sve proizvedene hrane završi u smeću.
  • 53 % sve bačene hrane je u sektoru kućanstva.
  • Godišnje se u EU baci ukupno 47 tona hrane u sektoru kućanstva. To je 92 kg po pojedincu.
  • Stručnjaci predviđaju da je 59 % bačene hrane još primjerene za konzumiranje.

Krajnje je vrijeme da počnemo cijeniti hranu kao jednu od najdragocjenijih dobrina.

hrana u vakumskim posudama
Kvalitetnim pohranjivanjem namirnica uštedite vrijeme i novac na dugi rok.

Kako baciti manje hrane u smeće?

  1. Krenite od pomnog planiranja obroka i kupovine namirnica.
    Napravite tjedni plan obroka za svoju obitelj. Prije nego krenete u kupovinu provjerite što već imate u hladnjaku i kakav je rok trajanja namirnica u smočnici. Prilagodite planirane obroke tako da iskoristite namirnice kojima se bliži istek roka trajanja.
  2. Namirnice, koje ste kupili, kvalitetno pohranite.
    Večina ljudi ne voli ići više puta tjedno u kupovinu hrane. Zato je važno da osjetljive namirnice pametno pohranite – pohranjivanje u vakuumu produži postojanost hrane za 4 puta na potpuno prirodan način bez utjecaja na okus. Ovisno o vrsti namirnice, odaberite pakiranje s vakuumskim aparatom u vrećice ili pohranjivanje u vakuumskim posudama. Više savjeta potražite na našem blogu i web stranici.
  3. Kad kuhate, ne pretjerujte s količinama hrane po osobi.
    Kad smo gladni volimo dodati šaku tjestenine ili riže za svaki slučaj. Nemojte popustiti velikim očima ako ne vagate sastojke i ne kuhate po receptu. Radije pripremite malo manje nego previše te se po ručku zasladite sa (zdravom) slasticom – komadićem tamne čokolade, voćem s jogurtom, pecivom od batata ili čokoladnom pjenom od avokada.
  4. Ostatke obroka reciklirajte ili ih spremite za drugi dan.
    Ako se svejedno dogodi da ostane komad mesa, priloga i umaka, ostatke pospremite u vakuumske posude za sljedeći dan ili čak zamrznite. Vakuumske posude produže svježinu namirnica i sprječavaju širenje neugodnih mirisa. Vaš hladnjak će biti uređen i dobro iskorišten. Za nekoliko ideja o recikliranju hrane pročitajte ovaj blog zapis.
vakumiranje svježeg mesa
S malim promjenama u pojedinačnim kućanstvima možemo postići prve korake na bolje.

Odaberite kvalitetna vakuumska pomagala koja imaju dugi životni vijek i garantiraju sigurno pohranjivanje hrane.

Kako vi u svom kućanstvu rješavate problematiku bačene hrane. Imate li neki ukusan recept za recikliranje jela? Razveselit će nas vaš odaziv. 

Dijelite objavu