Zanimljivosti & savjeti

Recikliranje hrane

Jeste li već čuli za recikliranje hrane? Ne, ne radi se o sortiranju otpada, nego o ponovnoj upotrebi jela na drugi način. Time si možete značajno olakšati pripremu svakodnevnih obroka jer skuhate 2 ili 3 porcije jela i imate ručak za više dana u tjednu. Ali to ne znači da ćete jesti 3 dana jednako. Recikliranje hrane znači da (dio) jela iskoristite na drugi način – s drugim prilogom ili u potpuno drugom jelu. Za vas to također znači da ćete baciti manje hrane u smeće.

Zapisali smo nekoliko tipičnih jela koja se pripremaju u našim kućanstvima i naveli primjere, kako možete njihove ostatke iskoristiti malo drukčije. Sigurno i vi imate koji ukusan prijedlog. Podijelite ga s nama u komentarima.

Zaista svestran umak od rajčice s mljevenim mesom

Umak s mljevenim mesom je jednostavan za pripremu i može se servirati s različitim prilozima odnosno upotrijebiti u drugim jelima. Preporučamo da uvijek skuhate bar duplu ili čak trostruku količinu. Jedan dan umak servirajte sa špagetima i zelenom ili kupus salatom, a drugi dan s makaronima i ciklom. Ako ne volite klasične tjestenine s umakom, pripremite lazanje ili musaku s krumpirom. Za meksički štih dodajte slatki kukuruz i grah te napunite tortilje.

Meso u umaku od rajčice se odlično zamrzava. Umak po porcijama spremite u 0,8-litarske vakuumske posudice i pohranite u zamrzivaču do pola godine.

lazanja
Od umaka s mljevenim mesom će brzo nastati ukusna lazanja.

Dobra stara goveđa juha

Goveđa juha je vjerojatno najčešće pripremljeno jelo u hrvatskim kuhinjama. Kuha se nedjeljama, na praznike i kad djeca obole. Obično se jede više dana, a može se i zamrznuti te koristiti kao temeljac za rižoto. A što s mesom iz juhe? Ako želite malo promijeniti tradiciju restanog krumpira i hrena, iz govedine možete pripremiti složenac s krumpirom koji u pečnici zapečete s vrhnjem i sirom. Meso iz juhe možete i nasjeckati s kruhom bez korice, lukom i češnjakom te pripremiti odlične polpete. Za ukusan gablec na poslu je odlična i govedina na kiselo s jajima i šnitom domaćeg kruha, a za djecu domača mesna pašteta.

domaća pašteta
Zaista jednostavno i zdravo – domača pašteta od ostataka mesa iz juhe.

Jednostavni grah pasulj

Grah se uvijek kuha u većim količinama, ali to ne znači da ga morate više dana jesti s kruhom. Oduzmite količinu pasulja za jedan obrok i razrijedite s malo vode, ako je jako gust. U posebnom loncu skuhajte manje makarone po uputama proizvođača te ih dodajte u pasulj. Nastao je pašta fažol, koji djeca obožavaju baš zbog makarončića. Zadnje ostatke pasulja izmiksajte i napravite kremnu juhu od graha koja je puno zdravija od kupovne juhe iz vrećice.

Meso u umaku po receptu “što imam u frižideru”

Piletinu, svinjetinu ili pureće meso pripremite u umaku od povrća. Iskoristite povrće koje imate u hladnjaku npr. rajčicu, papriku, luk, češnjak, mrkvu, tikvice, patlidžan, cvjetaču, mahune, poriluk, grašak i sl. Uz to jelo možete servirati puno različitih priloga tako da će djeca imati osjećaj da svaki dan jedu nešto novo – pire krumpir ili pečeni krumpir, rižu, njoke, široke rezance, palentu. Meso možete nadomjestiti s filetom osliča ili bakalara.

meso s povrćem
Meso s umakom od povrća pripremite po receptu “što imam u hladnjaku”.

Pile iz pečnice za 8 ljudi

Imate dvoje djece, zato vam je cijelo pile iz pečnice previše za jedan ručak? Odlično, iz njega ćete pripremiti još i večeru, doručak te užinu za na posao. Ohlađeno meso obrežite od kostiju te komadiće upotrijebite u salati ili sendviču – najbrži i najbolji ručak na poslu ili u školi. Za doručak pripremite ukusnu i zdravu domaću paštetu. Treba vam samo maslac ili sirni namaz, tvrdo kuhano jaje, malo senfa i majoneze te začini po želji.

sendvič u staklenoj vakuumskoj posudi
Ostaci pečene piletine su odlični u bogatom sendviču.

I dobar tek!

Reciklirate li hranu? Razveselite nas novim idejama i receptima koji će nam olakšati kuhanje.

Dijelite objavu