Blog

Praktični savjeti za vakuumiranje

Pohranjivanje u vakuumu nije zamjena za zamrzavanje ili konzerviranje. Namirnice moraju usprkos vakuumskom pohranjivanju biti u hladnjaku ili zamrzivaču.
Iznimke su suhomesnati proizvodi i suho voće za koje je dovoljno pohranjivanje u hladnom podrumu.

Juhe, umaci i tekućine

Ako ih želite spremiti u vrećice, onda ih prije obavezno zamrznite. Tekućine radije pohranite u Statusovim vakuumskim posudama.

Kuhano i sirovo meso te ribe

Za najoptimalnije rezultate preporučamo da meso i ribe prije vakuumiranja za nekoliko sati zamrznete. Tako će zadržati sokove i oblik, a vrećica će biti kvalitetnije zavarena. Ukoliko predzamrzavanje nije moguće, između namirnice i vrha vrećice postavite papirnati ubrus. Pazite da ubrus nije na mjestu varenja. Ubrus će tijekom vakuumiranja upiti suvišnu vlagu i sokove.
Upozorenje: Govedina nakon vakuumiranja može izgledati tamnije, ali to ne utječe na njezinu kvalitetu.

Povrće

Povrće prije zamrzavanja blanširajte. Blanširanje zaustavi enzime, štiti od gubitka okusa i boje te promjene strukture tkiva. Za špinat, blitvu ili grah su dovoljne 1 do 2 minute blanširanja, za narezane tikvice, brokulu i ostalo razgranano povrće 3 do 4 minute, te 5 minuta za mrkvu. Nakon blanširanja uronite povrće u hladnu vodu kako bi zaustavili proces kuhanja. Prije vakuumiranja ga osušite na papirnatom ubrusu.
Za pohranjivanje lisnatog povrća (npr. zelene salate) u hladnjaku na nekoliko dana, preporučamo vakuumske posude s cjedilima. Salata će ostati svježa i hrskava do 2 tjedna.

Začinsko bilje

Bilje s visokim udjelom eteričnih ulja, poput kadulje, timijana, ružmarina i mente, nije primjereno za zamrzavanje, nego samo za sušenje. Bosiljak, kopar, peršin i vlasac se ne suše već samo zamrzavaju da ne izgube previše arome.

Gljive, sirovi češnjak i sirovi krumpir

Preporučujemo vakuumiranje po postupku ručnog – pulsirajućeg vakuumiranja. Za pravilnu pripremu gljiva pročitajte upute u gljivarskim knjigama. Gljive očistite s četkicom te ih narežite i zapakirajte po porcijama. Savjetujemo da gljive prije vakuumiranje zamrznete za bar sat vremena. Gljive prije pripreme ne odmrzavajte, nego ih još zamrznute kuhajte u slanoj vreloj vodi odnosno ih dodajte direktno u umake ili juhe.

Kava

Ako želite kavu ili druge mljevene namirnice pravilno zavakuumirati, onda ih u vakuumsku vrećicu položite u originalnoj ambalaži. Ukoliko nemate originalne ambalaže, upotrijebite bilo koju drugu vrećicu te ju umetnite u Statusovu vrećicu. Na taj način spriječite usisavanje zrna.

Odmrzavanje vakuumsko pakiranih namirnica: Namirnice uvijek odmrzavajte u hladnjaku jer ćete tako očuvati njihovu kvalitetu.

Dijelite objavu