Blog

5 namirnica koje morate pohraniti u vakuumu

Dokazano je da vakuum produži postojanost namirnica, neovisno o tome pohranite li ih u vakuumske posude ili vakuumske vrećice. Vakuumiranjem odstranite zrak i time kisik, koji je glavni krivac za oksidaciju i kvarenje hrane. Pogledajte kojih 5 namirnica morate pohraniti u vakuumu.

  • Salate svih vrsta

solata v vakuumski posodi
Salate

Čišćenje salate pred ručkom može biti najmrskiji zadatak, jeli tako? Mogli biste ju očistiti dok se kuha riža ili peče meso … Ali zašto, kad može biti jednostavnije? Očistite i operite salatu te ju pohranite u vakuumsku posudu s cjedilom da se suvišna voda odcijedi. Posudu zavakuumirajte i pohranite u hladnjaku – to napravite početkom tjedna i kroz tjedan po potrebi željenu količinu salate samo začinite i servirajte.

I francuska, šopska te salata od krumpira će biti dulje ukusne u vakuumu.

  • suhe salame i sirevi

vakuumiranje sirov Provac 360
Suhe salame i sirevi

Proizvođači suhih salama svoje proizvode obično drže u podrumu, gdje je puno vlage, zato se zna dogoditi da ih napadne plijesan, dok se pri skladištenju u suhim prostorima salame previše isuše. Slično se događa i pri pohranjivanju sireva. Da bi to izbjegli, vakuumirajte sireve i suho meso u vakuumske vrećice, čime ćete ih zaštititi od vanjskih utjecaja. Za nekoliko mjeseci, kad ćete vrećice otvoriti, salame će biti jednake kao na dan pakiranja.

  • svježe meso za zamrzavanje

vakuumiranje govedine
Svježe meso za zamrzavanje

Svježe meso sadrži puno tekućine, zato je osjetljivo na zamrzavanje i odmrzavanje. Ako je pohranjeno u propusne vrećice, dolazi do isparivanja tekućine i površina se isuši. Kroz nastale pore prodrije kisik i pokrene oksidaciju. Tako dolazi do užeglosti zbog zamrzavanja, posljedica koje je i promjena okusa – ponajprije masni dijelovi dobe žarki okus. Sve to možete izbjegnuti pakiranjem mesa u vakuumske vrećice iz Statusa, koje su potpuno nepropusne i štite namirnice od vanjskih utjecaja. Ujedno to znači i da vaš zamrzivač neće poprimiti mirise hrane, a i namirnice u vakuumskim vrećicama neće preuzeti druge arome. Dodatni bonus: zbog smanjenog isparivanja tekućina, na stijenama zamrzivača neće se skupljati kristali leda.

  • orasi

vakuumiranje orehov
Orasi

Svi oraščići sadrže masnoće, koje nakon nekog razdoblja nepravilnog pohranjivanja postanu žarke. Žarkost prepoznamo po specifičnom mirisu i okusu, koji pokvare cijelo jelo što ste ga pripremili s pokvarenim orasima. Da bi izbjegli tu reakciju, pohranite orahe, lješnjake i druge oraščiće u vakuumske vrećice te tako odstranjivanjem kisika spriječite žarkost i produžite njihov rok trajanja.

  • vino

vakuumski zamaški za vino
Vino

Da, i vino je potrebno vakuumirati ako ne ispijete cijele boce odjednom. Pitate se zašto? U otvorenoj boci vina isto tako dolazi do oksidacije, a njezine posljedice su gubitak boje i okusa. Za prave ljubitelje vina je to zasigurno nedopustivo i takve boce nikada ne bi ponudili gostima.

Za sve te probleme imamo rješenje u Statusu – birati možete među sedam vakuumskih aparata i brojnih dimenzija vrećica i folija u roli, koje prilagodite svojim namirnicama. Salatu vakuumirajte u vakuumske posude iz tritana ili vatrostalnog stakla, a vino zatvorite vakuumskim čepom.

Ne dozvolite da vam se hrana pokvari, pohranjujte pametno – ovih 5 namirnica morate pohraniti u vakuumu!
Dijelite objavu