Zanimljivosti & savjeti

Kako pravilno pohraniti svježu ribu?

Meso morske ribe je bogato bjelančevinama, omega 3 esencijalnim masnim kiselinama te vitaminima i mineralima. Uživanje ribe je preporučljivo tako za djecu kao i za odrasle jer vrlo dobro utječe na opće zdravlje, a još posebno na razvoj mozga, podizanje psihofizičkih sposobnosti i očuvanje mladosti.

Kad nemate dnevnog dostupa svježoj ribi … 

Problem (manjih) kontinentalnih krajeva je u tome da nemaju mogućnosti svakodnevne dobave svježe morske ribe. S druge strane imaju ljudi koji žive uz more dostup većoj količini ribe odjednom pa ju moraju pravilno pohraniti za kasniju upotrebu. Najjednostavnije in najprikladnije rješenje je zamrzavanje, dok je za kraće pohranjivanje (do 3 dana) primjereno i hlađenje u hladnjaku.

Provjerene savjete za sigurno i pravilno pohranjivanje ribe nam je povjerila dr. Irena Fonda, molekularna biologinja i vođa ribogojilišta Fonda u Piranskom zaljevu. Irena i sama u svojoj kuhinji već dugi niz godina koristi Statusov vakuumski aparat SV2000 za pohranjivanje ribe i ostalih namirnica.

Pohranjivanje u hladnjaku na 0 °C

Ako namjeravate ribu potrošiti u nekoliko dana, onda ju možete pospremiti u hladnjak. Idealna temperatura je 0 °C, na kojoj je razmnožavanje mikroorganizama izrazito usporeno. Za takvu vrstu pohranjivanja su najprimjerenije manje masne ribe u obliku fileta. Za postizanje dovoljno niske temperature upotrijebite vakuumsku posudu primjerene veličine s odgovarajućim cjedilom. Ispod cjedila položite kocke leda ili zamrznut uložak za rashladnu torbu s kojim ćete održavati nisku temperaturu. Na cjedilo posložite ribe u tanjem sloju. Cjedilo omogućuje jednostavno odlijevanje istopljene vode i sprječavaju da bi riba stajala u vodi. Dodatna prednost vakuumskih posuda je i činjenica da usporavaju oksidaciju i širenje mirisa po hladnjaku.

Stručnjaci preporučuju vakuumiranje i zamrzavanje

Niske temperature kod zamrzavanja sprječavaju razvoj čovjeku opasnih bakterija. Dr. Irena Fonda ističe da je baš zamrzavanje najbolji način dugoročnog pohranjivanja ribe jer omogućuje najviše mogućnosti za daljnju upotrebu mesa – ne promijeni okus, miris ili strukturu. Prethodnim vakuumiranjem meso zaštitite od oksidacije i spriječite širenje mirisa po zamrzivaču.

kako zamrznuti ribu
Očišćenu ribu možete zavakuumirati sa začinima te ju tako pripremiti i za Sous Vide kuhanje.

Preporučen postupak pohranjivanja ribljega mesa

Svježe morske ribe su većinom dostupne u velikim trgovskim centrima gdje ih možete nekoliko puta mjesečno kupiti na zalihu. Kvalitetnim pohranjivanjem ćete i na dugi rok očuvati sva njihova organoleptička svojstva i hranjive vrijednosti.

Važno je da je riba već tijekom prijevoza do doma na hladnom (u rashladnoj torbi ili posebnoj termičkoj vrećici) te da ju doma što prije očistite i zamrznete. Ribi očistite utrobu i ljuske te ju operite pod hladnom vodom. Očišćenu ribu osušite kuhinjskom krpom ili papirnatim ubrusom te ju zavakuumirajte u vakuumske vrećice i što brže zamrznite na – 18 do – 30 °C. Brže nego što ribu zamrznite, manje kristala će se formirati u stanicama i oni će biti manje oštri. To znači da će se tkivo manje oštetiti te da se odmrznuta riba neće razlikovati od svježe.

Pravilno odmrzavanje ribe

Kao meso, i ribe je potrebno odmrzavati polako jer time spriječite nastanak oštrih kristala koji oštete stanice. Najbolja opcija je odmrzavanje u hladnjaku preko noći. A ako ne uspijete drukčije, onda možete odleđivanje ubrzati u hladnoj vodi.

Provjereni savjeti eksperta za ribu

Gospođa Irena je dodala još nekoliko savjeta kako je najbolje očuvati sva svojstva ribe tijekom pohranjivanja.

Kao ključno savjetuje da pri vakuumiranju ribe pazite na količinu ispumpanoga zraka iz vrećice. Naime, kreiranjem prevelikoga podtlaka možete izvuči i vlagu iz ribe. Obavezno koristite ručnu funkciju vakuumiranja i zaustavite pumpu kad primijetite da se vrećica prianja uz ribu.

vakumiranje ribe
Pri vakuumiranju ribe budite oprezni da ne povučete vlagu u aparat.

Statusove vrećice profesionalne debljine su odlične za vakuumiranje ribe s bodicama, jer se neće tako lako probušiti. Još je bolje ako ribu prije toga filetirate te spremite po porcijama, primjerenim za vaše kućanstvo. Fileti su brže pečeni i nema potrebe za čišćenjem kostiju dok jedete.

Ostali načini skladištenja morske hrane

Po svijetu postoji puno drugih (tradicionalnih) postupaka pohranjivanja ribe i ostalih morskih plodova. Ti načini produživanja upotrebljivosti se koriste već stoljećima te su prilagođeni podneblju u kojem se prakticiraju.

Nabrojimo nekoliko primjera:

  • mokro ili suho soljenje,
  • sušenje manje mastne ribe,
  • kiseljenje,
  • konzerviranje i
  • dimljenje.

Recept za marinirane filete srdela možete pogledati na blogu 220 stopinj poševno (zapis je na slovenskom jeziku). Urška je snimila i video kako očistiti srdele.

marinirana riba u vakuumu
Urška s bloga 220 stopinj poševno je pripremila marinirane srdele.

Vakuumirate već ribu? Možda vas zanima još koji savjet? Pišite nam na info@status-trgovina.hr ili svoje pitanje zapišite u komentar dolje.

Dijelite objavu