Blog

Kako najbolje pohraniti prvo proljetno povrće?

Ponosni ste vlasnik vrta na kojem s ljubavlju uzgajate vlastito povrće? Ili kupujete kod lokalnog farmera odnosno na tržnici jer znate da to povrće nije putovalo više stotina ili čak tisuće kilometara do vas? Doma uzgojeno povrće još više cijenimo jer je plod marljivih domaćih ruku. Znate li kako najbolje pohraniti proljetno povrće da ostane što duže puno vitamina, minerala i hranjivih tvari?

Kako najbolje pohraniti zimsku salatu i berivku?

Neke kućanice već krajem jeseni posiju zimsku salatu koja do proljeća napravi glavice. A drugi obožavaju ranu berivku koja je baš sad počela rasti te je vrijeme za razrjeđivanje.

Naravno, salata neće biti dugo svježa nakon što ju odrežete. Prilično brzo počne venuti i gnjiti. Upravo zato ju je potrebno pravilno pohraniti. Važan je već prvi korak.

Salata
Zimska i mlada proljetna salata imaju puno vitamina.

Na kvalitetu pohranjene hrane utječu temperatura, vlaga i kisik koji ubrzavaju propadanje namirnica.

Zato preporučamo da salatu ne operete kad ju čistite. Naime, voda odnosno vlaga ubrzava gnjiljenje, zato će takva salata još brže završiti u kompostu. Iznimka je ako salatu spremite u vakuumsku posudu na cjedilo da se voda može odcijediti na dno posude.

S vakuumiranjem iz posude izvučete zrak i time kisik. Tako je oksidacija usporena, a hrana postojana duže.

Kako spremiti medvjeđi luk?

Aromatične listiće možete spremiti na više načina – ovisno o tome kako ćete ih koristiti.

Svježe listove medvjeđeg luka možete zavakuumirati u vakuumske vrećice i zamrznuti. Tako ćete ih po potrebi odmrznuti i napraviti npr. roladu od piletine s medvjeđim lukom. Rolada će imati bogati okus i aromu jer vakuumiranje odlično održi aromu medvjeđeg luka.

Listove također možete posušiti te ih samljeti i dodavati juhama i umacima. Prah od medvjeđeg luka je preporučljivo spremiti u vakuumu (u vakuumskim posudama) da ne izgubi aromu.

Medvjeđi luk
Cvjetove medvjeđeg luka možete spremiti u staklenke za zimnicu.

Kako pohraniti prve proljetne šparoge?

Te jednostavne biljke, koje imaju najbolji detoksifikacijski i pročišćavajući učinak, je najbolje upotrijebiti odmah nakon rezanja jer tako iskoristite najviše njihovih vrijednosti.

Ako to nije moguće te ih morate spremiti preko noći, onda pranje nije preporučljivo jer time isperete hranjive tvari. Najbolje je da odrezana stabla ovijete u papirnatu maramicu i nakon toga u plastičnu vrećicu ili prozirnu foliju. Time ćete održati vlagu i spriječiti sušenje. Držanje u hladnjaku nije preporučljivo.

U obilju povrća, koje će izrasti na vrtu, često se dogodi da svega ne možete iskoristiti na dnevnoj ili tjednoj bazi. Zato je dobro znati da šparoge možete i zamrznuti. Najbolje ih je blanširati u vreloj vodi oko 3 minute te ih nakon toga na brzinu potopiti u ledenu vodu. Ocijedite, posložite u vakuumske vrećice te zavakuumirajte. Tako zapakirane šparoge će u zamrzivaču ostati jednako kvalitetne i nakon 6 do 12 mjeseci. Odlično za juhu ili prilog.

Dodatni savjet! Kad ih kupujete, njihovu svježinu provjerite tako da po odrezanoj stabiljki prođete noktom. Ako se pojavi sok, onda su šparoge svježe.

Šparoge
Vakuumirajte šparoge i kuhajte bogate mineštre cijelu godinu.

Skupite dragocjeno začinsko bilje za čaj

Cvijeće i začinsko bilje za čajeve, koji će vas grijati zimi, su trenutačno u punom cvijetu. Naberite ih, posušite te spremite u vakuumske posude da spriječite gubitak aroma i ljekovitih tvari. U vakuumskim posudama je bilje nepropusno zatvoreno.

Prirodni čaj
Bilje za čaj će ostati suho u vakuumskoj posudi.

Svi gore nabrojani načini pohranjivanja su bar djelomično povezani s vakuumom. Pitate se zašto?

Vakuumsko pohranjivanje je jedan od najboljih načina pohranjivanja. Uz to je još i prirodan te neškodljiv za namirnice i korisnike. Promijeni se samo prostor oko namirnice – bez ikakvih kemikalija ili štetnih plinova. Sad znate kako je najbolje pohraniti prvo proljetno povrće!

Zanima li vaš više o vakuumskom pohranjivanju i zamrzavanju hrane? Pročitajte još ostale savjete koje smo objavili na našem blogu.

Dijelite objavu