Pohranjivanje i zamrzavanje hrane

Kamo s ostacima uskrsne gozbe?

I vi volite za praznike pripremiti raskošan stol prepun raznovrsnih jela? Ali događa se da puno hrane ostane nepojedene, zato tražite način kako za nekoliko dana pohraniti šunku i francusku salatu dok se vam bar malo ne slegnu utisci s uskrsne gozbe? Jeste li znali da vakuumsko pohranjivanje sprječava oksidaciju namirnica, zato se njihova postojanost produži za četiri puta? Uskrsnu gibanicu ili orahnjaču možete pohraniti sve do Božića. Iskoristite prednosti vakuuma za svakodnevno spremanje hrane i odaberite Statusova vakuumska pomagala, koja su proizvedena u susjednoj Sloveniji.   

Kako djeluje vakuum?

Vakuumiranjem odstranite zrak (i time kisik) iz ambalaže. Naime, kisik je hrana bakterija koje uzrokuju propadanje hrane. To se najprije pokaže s promjenom ili gubitkom arome i ukusa, a na kraju namirnice sagnjiju i dobiju plijesan. Tako završe u smeću.

Vakuumiranje je potpuno prirodan način pohranjivanja jer promijenite samo okolinu u kojoj je namirnica pohranjena – bez aditiva, konzervansa ili bilo kojih drugih (štetnih) dodataka. Samim time vakuumsko pohranjivanje je primjereno za sve vrste namirnica i za sva kućanstva.

Primerjava jagod, shranjenih brez vakuuma in v vakuumu.
Očita razlika između jagoda koje su bile u kontaktu s kisikom i onih u vakuumu.

Kako pohraniti šunku i francusku salatu?

Za kratkotrajno pohranjivanje namirnica i ostataka obroka preporučamo vakuumske posude proizvedene od kvalitetnih i po namirnice neškodljivih materijala bez BPA. Ako preferirate prirodne materijale, odaberite staklene vakuumske posude. Bez obzira koji materijal posuda odaberete, vakuumiranjem ćete produžiti postojanost i svježinu namirnica, urediti hladnjak i smočnicu te spriječiti širenje mirisa po kuhinji.

Za vas to znači da za vrijeme praznika nećete morati jesti šunku i jaja 3 dana zaredom, nego ćete ih za nekoliko dana ili čak cijeli tjedan pospremiti u hladnjak u vakuumskoj posudi te ih kasnije imati za večeru ili ponijeti na posao za gablec.

Hrana u vakuumu bolje i duže održi hranjive vrijednosti te okus i arome. Garantiramo vam da nećete biti uskraćeni pri okusu šunke i orahnjače, ako ih spremite u vakuumske posude.

Mesna struca v vakuumski posodi
U staklenim vakuumskim posudama možete jelo ispeći, servirati, spremiti ostatke jela te ih podgrijati. Manje posuda za pripremu ručka znači i manje posuda za pranje!

Od malo ribanog hrena do velikih komada šunke

Statusove vakuumske posude su oblikovane za pohranjivanje najrazličitijih jela – od začina do velikih komada povrća, gibanice ili šunke. Na raspolaganju su volumeni od 0,15 ml do 4,5 litre. Sve djeluju po jednakom principu – zrak izvučete s posebnom pumpicom ili vakuumskim aparatom. Potpuno jednostavno, ali vrlo učinkovito! Predlažemo kupnju setova s kojima ćete dodatno uštedjeti i uvijek imati na raspolaganju primjerenu posudu, bilo za komadić makovnjače ili za ostatke obilne gozbe s više hodova.

Vakuumske posude ubrzaju pripremu obroka

Prednost vakuumskog pohranjivanja je i u tome da možete meso i povrće prethodno začiniti odnosno očistiti i spremiti u hladnjak. Tako ćete nakon posla brže pripremiti punovrijedan ručak jer je pola posla već obavljeno. Meso se u vakuumskim posudama bolje marinira, a povrće ne izgubi dragocjenih vitamina i minerala jer nije u kontaktu s kisikom koji uzrokuje propadanje.

Ušteda vremena i novca

Možete li zamisliti, koliko vremena i novca se uštedi pametnim (vakuumskim) pohranjivanjem hrane? Istraživanje Europske komisije 2016. godine je pokazalo da čak 2400 kn godišnje ili više!

Vakuumska pomagala vam pomažu i kod uređenja te organizacije kuhinje.

Pored toga da ćete zahvaljujući vakuumskom pohranjivanju baciti manje hrane u smeće, uštedjeti ćete i puno dragocjenog vremena jer ćete manje često morati u kupnju. Upotreba vakuumskih pomagala vam, naime omogućuje da kupujete veća pakiranja namirnica koje onda spremite po porcijama, primjerenim za vašu obitelj, te im produžite rok trajanja do četiri puta. Tako ćete imati zalihe hrane duže vrijeme.

Otktili smo vam tajnu kako pohraniti šunku i francusku salatu. Nadamo se da se vam naši savjeti i ideje sviđaju.

Dijelite objavu