Blog

Kako pohraniti svježe jagode?

U proljeće su trgovine založene slasnim jagodama koje vas nagovaraju s polica sve do kraja jeseni. Ali najslađe su ipak one domaće koje brižno njegujete cijelu godinu i zato vas u svibnju bogato nagrade. Prve jagode se brzo pojedu ali koji tjedan kasnije, kad ih je obilje, isplati se ih spremiti za kasnije – za jesen i zimu. Pročitajte kako najbolje pohraniti jagode da ne propadnu u jednom danu.

Jagode u vakumu
Vakuum znatno uspori oksidaciju, zato se jagode ne pokvare tako brzo.

Jagode ne vole vlagu

Jagode loše podnose vlagu, zato je preporučljivo da ih operete netom prije konzumiranja. U slučaju da u trgovini kupite pakirane jagode te ih namjeravate držati u hladnjaku, obavezno provjerite da među njima nije koja natučena ili pljesniva jer će se u tom slučaju kvarenje brzo proširiti.

Kako ih pravilno oprati?

Kako jagode ne bi upile previše vlage, čišćenje mora biti brzo. U veću posudu natočite vodu i ocat u odnosu 3:1 te za 30 sekundi potopite jagode u tekućinu. Ocat će uništiti bakterije i spore plijesni. Nakon 30 sekundi ih položite na papirnati ubrus da se osuše. Ako želite biti stvarno temeljiti, upotrijebite sušilicu za kosu s mogućnošću hladnog puhanja. Samo suhe jagode su postojane dugo.

Važno! Prije pranja ne odstranjujte zeleni dio jer time jagodu oštetite. Kroz odrezani dio će izgubiti okus te se napiti vode.

torta od jagoda
S pravilno pohranjenim jagodama će svaka slastica biti još slađa!

Kako pohraniti jagode u hladnjaku?

Jagode su najbolje svježe i ako su pravilno pohranjene, u hladnjaku će stajati tjedan ili dva. Nakon čišćenja i sušenja po gornjem postupku, ih zatvorite u vakuumsku posudu s cjedilom. Vakuumiranjem ćete ukloniti kisik koji je uz vlagu i toplinu glavni krivac za kvarenje hrane. Za vakuumiranje možete koristiti ručnu ili električnu pumpicu.

jagode u vakumu
Jagode će najduže održati okus i aromu u vakuumskim posudama.

Kako zamrznuti jagode?

Za dugoročno pohranjivanje jagoda, kad ih želite izvan sezone koristiti u pecivu, desertima ili napitcima, preporučamo zamrzavanje u vakuumskim vrećicama. Tako ćete održati vitamine i minerale te bogati slatki okus. Statusovi vakuumski aparati imaju ručnu funkciju vakuumiranja kojom ćete spriječiti gnječenje jagoda. Isisavanje zraka možete zaustaviti točno kad želite. U slučaju da bi željeli pojedinačne plodove nakon zamrzavanja razdvojiti, složite ih na pladanj s razmakom i na kratko zamrznite. Nakon toga vakuumirajte po klasičnom postupku – možete koristiti i automatsku funkciju vakuumiranja.

Zauvijek odlične jagode – čak i pola godine nakon sezone.       

Dijelite objavu