Blog

Sušilica voća i povrća – isplati li se kupiti i što sušiti?

Razmišljate o kupnji sušilice, ali vam se čini da je to (pre)velika investicija? Hoće li se uložak povratiti ili ćete imati još jedan aparat koji će zauzimati mjesto u kuhinji? Ako vam je važno da jedete domaće i želite iskoristiti usjev s vrta, onda je sušilica voća i povrća svakako pametna investicija.  

sušenje domaćih smokvi
Statusova sušilica voća, povrća i začinskog bilja ima metalno kućište. Za vas to znači uštedu električne energije i jednostavno čišćenje. Smanji se i riziko od pregrijavanja aparata.

Pogledajte nekoliko primjera namirnica koje možete jednostavno posušiti u dehidratoru.

Voće

Sušenje jabuka

Poslije ručka vam paše nešto slatko? Djeci biste htjeli ponuditi nešto zdravo za grickati u parkiću? Sušene jabuke su odličan i jeftin odabir – a uz sve to su i zdrave. Klasični čips od krumpira nadomjestite čipsom od jabuke dok gledate TV.

čips od jabuke
Jabuku narežite ravnomjerno – upotrijebite rezač šnitar za savršeno tanke komade.
  • Kako sušimo jabuke?

Jabuke prilikom rezanja brzo oksidiraju, zato preporučamo da ih odmah nakon rezanja potopite u mješavinu vode i citronske kiseline. Tako neće postati smeđe. Kad ste spremni za sušenje, jabuke odcijedite i posložite na pladnjeve za sušenje. Komadi se međusobno ne smiju prekrivati.

Primjerena temperatura sušenja je između 60 i 65 °C. Vrijeme sušenja ovisi o debljini šnita – obično je potrebno negdje između 6 do 8 sati. Preporučamo jednaku debljinu svih komada – za klasične sušene jabuke maksimalno 1 cm, a za čips 3 mm. Sušenje je aktivan proces koji ovisi o namirnici i njezinom sadržaju vode. Zato tijekom sušenja više puta provjerite stanje namirnica te prilagodite temperaturu i vrijeme sušenja. Po potrebi rotirajte pladnjeve.

domaći čips od jabuke
Uživajte u domaćim grickalicama, za koje znate da nemaju konzervansa i aditiva.

Sušenje šljiva

Ako je vrijeme ugodno, onda šljive bogato rode i ima ih svuda. Iskoristite rodnu godinu i skuhajte domaći pekmez. Par paketića ih zamrznite za knedle, a od jedne runde napravite suhe šljive. One su super zdrave i imaju blagotvorno djelovanje na probavu.

sušenje domaćih šljiva
Ako želite da se šljive što brže posuše, onda ih raspolovite i izvadite koštice.
  • Kako sušimo šljive?

Prije sušenja, šljive je preporučljivo kratko (20 sekundi) blanširati. Odmah nakon toga ih isperite pod mlazom hladne vode. Šljive rasporedite po pladnjevima i na početku sušite na 50 °C stupnjeva. Na kraju povisite temperaturu na 75 °C. Vrijeme sušenja može trajati i do 20 sati – sve ovisi o zrelosti i veličini plodova.

sušenje šljiva
Preporučamo da za lakše čišćenje na dno sušilice položite papir za pečenje.

Sušenje marelica i breskvi

Kupovne sušene marelice su slatke kao bomboni i s užitkom ih pojedu mladi i stariji. Možete ih posušiti i sami. Ako nemate domaćih marelica, onda pazite da kupite kvalitetne plodove koji nisu proputovale predugi put od drveća do vaše sušilice. U vinogradima su često posađene vinogradarske breskve koje su izvrsna alternativa marelicama.

  • Kako sušimo marelice i breskve?

Sušiti možete cijele plodove, ali mi preporučamo da ih raspolovite i izvadite koštice. Veće plodove možete čak i narezati na četvrtine. Temperaturu namjestite između 50 i 70 °C, u skladu s tim se skrati odnosno produži vrijeme sušenja. Na kraju sušenja provjerite, ako su plodovi primjereno suhi. Ako ih ne posušite dovoljno, može se dogoditi da se tijekom pohranjivanja pojavi plijesan.

Povrće i bilje

Sušenje paprike, mrkve, luka i poriluka

Jeste li znali da je mješavina začina “vegeta” najomiljeniji dodatak jelima u većini hrvatskih kuhinja? A jeste li znali da možete i sami napraviti zdraviju inačicu vegete, koja ne sadrži aditive i pojačivače okusa? Posve jednostavno možete s posušenim domaćim povrćem i začinskim biljem nadmašiti okus industrijske mješavine.

  • Kako sušimo povrće?

Povrće operite i ogulite ako je potrebno. Narežite na manje komade ili štapiće te rasporedite po pladnjevima. Za manje komadiće upotrijebite pladnjeve s mrežicom. Sušite na 50 °C da povrće održi što više hranjivih tvari, vitamina i minerala. Vrijeme sušenja ovisi o vrsti povrća i veličini komada. Računajte na približno 5 sati.

Sušenje peršina, bosiljka, vlasca i timijana

Jeste li znali da su začini zdravi i da se ne dodaju jelima samo zbog okusa? Zato ih morate sušiti na najnižoj temperaturi da održe što više supstancija. Vrijeme sušenja je oko sat ili dva, nakon toga provjerite suhost i po potrebi produžite sušenje. Bilje je dovoljno suho kad se drobi među prstima.

Začinsko bilje možete dodati povrću i soli i tako napraviti mješavinu začina. Za pohranjivanje obavezno koristite tamne, nepropusne posude ili taman prostor, jer svjetlost i zrak oslabljuju arome.

Sušenje gljiva

Obožavate pravu domaću juhu od gljiva? Strastveni berači gljiva znate da su za intenzivan okus zaslužne sušene gljive. Odličnu domaću juhu možete pripremiti i sami.

sušenje vrganja sušilica voća povrća i začinskog bilja
Sušenje gljiva je najoptimalnije u sušilici.
  • Kako sušimo gljive?

Gljive obavezno očistite na suho – nikad ih ne perite u vodi jer upiju previše tekućine. Narežite ih na 3-5 mm debele šnite i posložite na pladnjeve bez prekrivanja. Sušite ih na maksimalno 60 °C. Posušene gljive pohranite u nepropusnoj ambalaži, jer imaju jaku aromu koja može utjecati na druge namirnice – preporučamo vakuumske posude.

Orašasti plodovi

Sušenje oraha i lješnjaka

Ako volite peči peciva i kekse, onda znate da su lješnjaci i orasi česti sastojci u receptima. Isto tako se često dogodi da su kupovni orasi žarkog okusa. Zato je najbolje da ih pokupite sami i osušite u sušilici. Tako ćete biti sigurni da su kvalitetni i da nisu neugodnog okusa koji pokvari sve kolače.

sušenje oraha Status sušilica voća
Najbolji i najkvalitetniji oraščići su oni koje skupite i osušite sami.
  • Kako sušimo orašaste plodove?

Oljuštene orahe i lješnjake rasporedite po mrežastim pladnjevima i sušite na 50 °C ili manje. Nakon dva do tri sata provjerite suhost i teksturu. Po potrebi, na kraju sušenja podignite temperaturu na 75 °C za 15 – 20 minuta.

Čaj

Sušenje bazge i lipe, nevena, kadulje, metvice, melise, kamilice …

Svježe ubrano bilje za čaj, posušeno doma je sasvim drugo iskustvo nego kupovne filter vrećice. Bilje za domaći čaj možete prilično jednostavno posušiti na zraku, ali traje jako dugo i ovisni ste o ugodnom vremenu. S električnom sušilicom ste gotovi u nekoliko sati – bilo sunce ili kiša.

  • Kako sušimo bilje za čaj?

Cvjetove i listove rasporedite po pladnjevima i sušite na najnižoj temperaturi oko dva do tri sata. Pred kraj sušenja provjerite suhost bilja i po potrebi prilagodite vrijeme. Prvi tjedan sušeno bilje pohranite u papirnate vrećice da spriječite nakupljanje vlage. Nakon toga ga premjestite u nepropusnu ambalažu – okrugle vakuumske posude su izvrstan odabir.

Sušenje rezanca

Jeste li znali da možete u sušilici sušiti i domaće rezance i ribanu kašu? Sušenje tako više ne traje cijeli dan – super, zar ne?

domaći rezanci sušenje
Ovu fotografiju sušenja rezanca nam je proslijedila korisnica Alenka.

“Napravi sam” poslastice za kućne ljubimce

Dehidrator voća i povrća možete koristiti i za sušenje mesa odnosno pripremu poslastica za kućne ljubimce. Isprobane recepte možete naći na internetu.

Sušenje cvjetova i citrusa za dekoracije

Ako volite dekorirati stan u duhu praznika, onda iskoristite sušilicu za pripremu prekrasnih dekoracija od citrusa ili ružinih cvjetova. Takve dekoracije nisu samo lijepe nego i stan prekrasno miriše.

Imate pitanje ili želite još nešto dodati? Možda već koristite našu sušilicu? Pošaljite nam slike iz upotrebe na info@status-trgovina.hr.
Dijelite objavu