Pohranjivanje i zamrzavanje hrane

Pohranjivanje hrane u zamrzivaču

I moderne kućanice i njihove bake vole zamrzavati hranu jer im to olakša pripremu dnevnih obroka. Među ostalim načinima produživanja upotrebljivosti namirnica (sušenje, konzerviranje) je baš zamrzavanje ono, koje najbolje očuva prvobitni okus i strukturu namirnica. Zamrzavanje hrane omogućuje da uvijek imamo pri ruci bar osnovne sastojke za pripremu obroka te da i izvan sezone  jedemo kvalitetnu hranu. Dok je bilo nekad zamrzavanje nužno za opstanak, danas nam omogućuje kvalitetniju i vremenski učinkovitiju pripremu jela.

Vakuumiranje hrane prije zamrzavanja

Stručnjaci svakako preporučaju vakuumiranje namirnica u kvalitetne vakuumske vrećice prije zamrzavanja jer time namirnice zaštitite od oksidacije i spriječite razvoj mikroorganizama. Za usporedbu: obične vrećice za zamrzavanje se debele 20 µm, dok su Statusove vakuumske vreće debele 130 µm i imaju od toga 30 µm debeli sloj poliamida, koji ih čini nepropusnim za kisik.

Također s vakuumiranjem hrane bolje iskoristite prostor u škrinji za zamrzavanje jer zavakuumirane namirnice zauzmu manje prostora. Dodatni bonus je još i to da su vrećice nepropusno zatvorene, što znači da vlaga, mirisi i okusi ostanu u hrani te se ne šire i miješaju s drugima.

Kako pravilno pripremiti hranu za zamrzavanje?

Je li potrebno povrće blanširati? Zašto postane meso u zamrzivaču žarko? Kako pravilno otopiti zamrznute namirnice? Je li potrebno suhe salame zamrznuti? Sve to su česta pitanja koja porađaju brižnim kućanicama. Odgovore na njih smo sabrali u nastavku zapisa.

Zamrzavanje povrća za zimnicu

Većinu povrća je potrebno prije zamrzavanja blanširati da zaustavite neželjene promijene, kao što je djelovanje enzima. Popareno povrće je zaštićeno i od gubitka okusa, boje te promjena u strukturi tkiva. Neblanširano povrće tijekom zamrzavanja brže gubi vitamine nego blanširano.

Povrće blanširajte u vreloj vodi, nakon toga što brže ohladite i prije vakuumiranja osušite.

zavakuumirani koščki brokolija in cvetače v Statusovi foliji za vakuumsko shranjevanje
Vrijeme blanširanja se razlikuje ovisno o sorti povrća. Detaljnije upute za blanširanje i zamrzavanje možete naći u svim uputama za upotrebu Statusovih vakuumskih aparata.

 

Kako pravilno zamrznuti svježe meso i spriječiti žarki okus masnih dijelova?

Glavni cilj zamrzavanja mesa je zaustavljanje razvoja mikroorganizam te njihovo uništavanje. Sa zamrzavanjem produžite postojanost mesa i očuvate njegovu početnu kvalitetu.

Sveže meso zavakuumirano v vakuumskih vrečkah Status
Meso vakuumirajte i zamrznite po porcijama. Možete ga i prethodno začiniti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Savjetujemo da svježe meso prije vakuumiranja dobro obrišete s papirnatim ubrusom i time spriječite ulazak tekućine u vakuumski aparat tijekom vakuumiranja. Meso možete i prethodno na kratko zamrznuti i potom vakuumirati kako ne bi imali poteškoća sa suvišnom tekućinom. To pomaže održati sok i oblik te jamči sigurnije vakuumiranje. Ako pred-zamrzavanje nije moguće, umetnite iznad mesa u vrećicu papirnati ubrus tako da nije na mjestu varenja. Ubrus će tijekom procesa vakuumiranja upiti suvišne sokove. A možete i meso pakirati po porcijama u obične vrećice za zamrzavanje te ih onda zavakuumirati u veću vakuumsku vrećicu po više manjih porcija.

Žarkost mesa se pojavi zbog tako imenovane užeglosti zbog zamrzavanja. Glavni razlog je ambalaža, propusna za zrak (npr. obične jedno slojne PE vrećice), koja omogućuje da zamrznuta hrana dođe u kontakt s kisikom. Posljedično dolazi do isparavanja tekućine iz namirnica i tako se površina zamrznutih namirnica isuši. Kroz nastale porozne pukotine prodire kisik i aktivira oksidaciju. Već nakon kratkotrajnog pohranjivanja imaju masni dijelovi mesa žarki okus. Pošto meso sadrži visok udio tekućine, negativne posljedice užeglosti zbog zamrzavanja su i dobro vidljive – prepoznamo ih po bijelim do sivo-smeđim mrljama.

Najvažniji čimbenik pri sprečavanju užeglosti je upotreba kvalitetne ambalaže. Samo kvalitetna ambalaža garantira zaštitu od gubitka kvalitete. U susjednom blog zapisu možete pročitati Kako izabrati prave vakuumske vrećice?

Kako pravilno otopiti meso i zašto ne smijete odmrznute hrane ponovno zamrzavati?

Odmrzavanje namirnica mora biti sporo (najbolje je u hladnjaku) i ne »na silu« u vrućoj vodi ili mikrovalnoj pećnici. Najproblematičnije je odmrzavanje peradi. Kad hranu jednom odmrznete, ne smijete je ponovno zamrznuti jer pri ponovnom zamrzavanju nastanu oštećenja, koja povećaju mogućnost kvarenja. Okusi, boje i arome propadaju, a mikroorganizmi (bakterije, plijesan) se rašire puno brže. Ponovno zamrzavanje ne poništi tih posljedica, zato stručnjaci preporučaju da otopljenu hranu što prije upotrijebite.

Zamrzavanje suhog mesa?

Salame, pršut i ostale suhomesnate proizvode ne trebate zamrzavati jer je suho meso konzervirano soljom i dimom. Ako želite spriječiti daljnje sušenje, morate samo zaustaviti utjecaj kisika. Najbolje je pakiranje u vakuumu i držanje u hladnijem i tamnijem prostoru.

Zavakuumirana salama, bržola, klobasa in slanina.
Vakuumirane suhomesnate proizvode ne trebate zamrzavati, samo ih pohranite u podrumu.
Dijelite objavu