Poštujemo okoliš

Izaberite odgovorno – izaberite lampion Ardeo

Duboko ukorijenjena tradicija u Hrvatskoj je da brižno uređujemo grobove te na praznik Svih svetih upalimo svijeće svim našim dragim pokojnicima. Plamen svijeće simbolizira vječno svjetlo koje ih prati u posmrtnom životu. Ipak, došlo je vrijeme da počnemo jednako brižno razmišljati i o svojim potomcima, kojima s gomilama otpadnih lampiona napuštamo ozbiljan ekološki problem. Zato je krajnje vrijeme da prilagodimo svoje navike i donesemo ekološki prihvatljive odluke.

Na tržištu je nekoliko alternativa klasičnih plastičnih parafinskih svijeća koje su bolje za okoliš, ali moramo napomenuti da nisu sve alternative tako ekološke kao što se čini isprva. A druge, nažalost samo s puno mašte simboliziraju vječni plamen i ne djeluju prirodno na groblju.

Plastični lampioni s elektronskim uloškom

Plastične svijeće s elektronskim uloškom su relativno jeftine i mogu se kupiti u svim trgovinama. Birati možete među više boja, oblika i veličina.

Njihov glavni nedostatak je da zamjenski uložak košta skoro jednako kao nova svijeća pa ih zato večina ljudi baca nakon prve upotrebe. Jeste li znali da su elektronske svijeće zahtjevnije za reciklažu od parafinskih, jer ih je u obratu za preradu najprije treba odvojiti od parafinskih lampiona te ih potom rastaviti na komponente. Otpadne baterije koje nisu pravilno odvojene i reciklirane mogu ozbiljno zagaditi okoliš.

Pojedinci, kojima je važno da je grob njihovih najmilijih uređen i poseban, također vjerojatno nisu zadovoljni njihovim generičkim izgledom i neukusnim treperenjem umjesto plamena.

Solarni lampioni

Solarne svijeće su s ekološkog vidika najbolje rješenje za problematiku otpadnih svijeća jer dugo svijetle i imaju stakleno kućište. Posebne su i zbog toga jer su po izgledu drugačije od klasičnih parafinskih svijeća. Možete ih kupiti u skoro svim trgovinama.

Njihova slaba strana je da su prilično skupe i obično ne svijetle tako dugo kao što obećavaju. Mnogi nisu ni svjesni da i solarne svijeće imaju bateriju koja je jednako štetna kao klasične baterije. Njihov plamen izgleda vrlo umjetno kao i kod elektronskih lampiona. Pri pregledu groblja smo primijetili da se na večini takvih lampiona poznatog brenda isprala boja kućišta što znači da ih je treba nakon kratkog vremena zamijeniti s novima.

Modularne svijeće na tekući vosak

Lampioni na tekući vosak imaju neograničen broj punjenja i možete ih kupiti u bolje založenim trgovinama. Možete zamijeniti cijeli donji dio (kartušu) ili samo doliti tekući vosak. S jednim punjenjem svijetle do 15 dana.

Prilično su skupe i osjetljive na vremenske uvjete jer su plastične pa su prazne vrlo lagane te ih lako može otpuhnuti jak vjetar. Isto tako ima puno posla s nošenjem voska na groblje i dolijevanjem istoga.

Papirnate eko svijeće

Lampioni od papira su nekoliko drugačija alternativa klasičnim parafinskim svijećama jer su obojeni u različite uzorke. Naći ih možete u večini velikih trgovačkih kuća.

Istina je da su izrađene od prirodnog materijala, ali s vidika okoliša nijedan materijal koji se koristi samo jednom, nije dobro rješenje s ekološkog vidika. Njihovo kućište je napravljeno od papira (i dodataka) ali poklopac i zaključni rubovi su slični kao poklopci parafinskih svijeća, zato se pitamo, kako ih pravilno odvojiti i kako izgleda proces reciklaže.

Biorazgradive kompostne svijeće

Novost na tržištu su biorazgradive svijeće za koje tvrde da nakon 180 dana u potpunosti raspadnu u organski otpad. Izrađene su od furnira, voska i bambusove kaše. U ponudi su u specializiranim trgovinama.

Gore samo 5 dana i predstavljaju opasnost od opeklina. Stručnjaci su još uvijek skeptični oko kompostabilnosti svijeća. Također, svijeće je nelegalno bacati na kompost.

Alternativne »svijeće« od drva i obojeni kameni

Lampioni od drva, drvene tablice i obojeni kameni su simbolični nadomjesci svijeća koji donekle omogućuju personalizaciju, ali samo s puno mašte mogu nadomjestiti koncept svijeće na grobu.

Na raspolaganju je puno modela drvenih svijeća koje se prodaju po prilično visokim cijenama. Ukoliko se odlučite za drveni fenjer s elektronskim uloškom, onda niste izbjegli štetnih baterija i plastike. Problem tih svijeća je i u tome da su iznimno lagane pa ih vjetar s lakoćom otpuhne.

Na vama je da promislite koje rješenje je najbolje. U svakom slučaju vam savjetujemo da upalite bar jednu svijeću manje nego uobičajeno jer vam preci neće zamjeriti, a potomci će vam biti zahvalni. 

ekološki prihvatljiv nadgrobni lampion
Ardeo uz redovito mijenjanje baterija svijetli više godina u svim vremenskim uvjetima.

Mi smo odabrali Ardeo elektronski plamen koji je izrađen od stakla i ABS plastike. Dotrajalu Ardeo svijeću možete vratiti u poduzeće Status, gdje ćemo se pobrinuti za reciklažo te vas nagraditi s 25 % popusta za kupnju nove Ardeo svijeće. Više informacija možete pronaći u uvjetima poslovanja u paragrafu Status eko inicijativa.

Ardeo vam omogućuje i dodavanje poruke po želji. Tako ćete na grob vaše drage osobe položiti svijeću koja je namijenjena samo njemu odnosno njoj.

Na videu pobliže pogledajte plamen koji svijetli kao pravi. Tako ćete zaista imati osjećaj da na groblje nosite pravu svijeću, ali bez grižnje savjesti.

Sve prednosti Ardeo nadgrobne svijeće pogledajte na poveznici.

Dijelite objavu