Blog

Što je važno pri kupnji vakuumskog aparata? I. dio

Razmišljate o kupnji vakuumskog aparata, ali ste zbunjeni zbog informacija koje nude trgovci: snaga motora, podtlak, volumen pumpanja i sl.? U ovom detaljnom zapisu pojašnjavamo sve izraze i njihovo značenje za proces vakuumiranja te učinak na pohranjene namirnice. Provjerite koju vakumirku vam se isplati kupiti.

Vakuumska snaga ili podtlak (- mbar)

Vakuumska snaga ili ponekad podtlak se mjeri u negativnim mili barima. Taj podatak označava koliki maksimalan podtlak (nestručno vakuum) može aparat postići u vrećici. Veći nego je podtlak više zraka (i time kisika) je uklonjeno, zato je manje mogućnosti za razvoj mikroorganizama. Pogledajte i ostale čimbenike na koje važno obratiti pažnju kad razmišljate koju vakumirku kupiti.

Pumpa

Pumpa vakuumskog aparata može biti membranska ili klipna (jedno- ili dvoklipna). U vakuumski aparat mogu biti ugrađene i po dvije pumpe. Vrsta i broj pumpi utječu na brzinu s kojom se ukloni zrak iz vrećice ili posude. Dupla pumpa odstrani zrak brže nego pojedinačna; čak jedanput brže. Za vas to znači da će aparat u kraćem vremenu odstraniti zrak iz vrećice te ju zavariti. Vaše namirnice će biti zapakirane brže. Prednosti snažnije pumpe će se iskazati kod opsežnijeg pakiranja mesa s kolinja i suhomesnatih proizvoda te povrća s vrta.

SV2000 dupla pumpa
Vakuumski aparat SV2000 ima duplu pumpu s volumenom pumpanja 22 l/min, zato može brzo zavakuumirati čak dvije vrećice odjednom.

Volumen pumpanja (l/min)

Volumen pumpanja se mjeri u litrama na minutu i označava koliki volumen zraka se ispumpa u jednoj minuti. Podatak je prvenstveno povezan s vrstom i veličinom pumpe, okretajima motora te nazivnom snagom motora. Veći volumen pumpanja znači brže odstranjivanje zraka iz vrećice od. posude.

Nazivna snaga (W)

Nazivna snaga aparata se mjeri u vatima i označava maksimalnu priključnu električnu snagu aparata, koju aparat postiže u određenom trenutku. Za konačnog korisnika u pravilu to znači snažniji aparat, ali ujedno i veću potrošnju električne energije. Zato je najbolje potražiti aparat koji ima optimalan omjer između nazivne snage i ostalih funkcija.

Ručna i automatska funkcija vakuumiranja

Ručno i automatsko vakuumiranje vam omogućuje pakiranje različitih vrsta hrane – od suhog mesa do osjetljivih pekarskih proizvoda i sočnog voća. Značenje tih opcija najlakše objasnimo na primjeru suhog i svježeg mesa. Suho meso je čvrsto i bez vlage, zato ga možete vakuumirati jednim pritiskom na gumb – s automatskom funkcijom. U tom slučaju aparat ukloni zrak do maksimalnog podtlaka kojeg omogućuje ugrađena pumpa te na kraju nepropusno zatvori vrećicu varenjem.

S druge strane imamo svježe meso koje sadrži puno tekućine. Ako bi ga vakuumirali s automatskom funkcijom, onda bi aparat usisao tekućinu te se, u slučaju da nema spremnika za usisanu tekućinu od. ako bi usisao veće količine, pokvario.

Za pakiranje svježeg mesa, sočnog voća i (blanširanog) povrća te pekarskih proizvoda je treba koristiti ručno ili napredno pulzno vakuumiranje. Neki proizvođači ga nazivaju i mekano (»soft«) ili osjetljivo (»delicate«) vakuumiranje. Ručno vakuumiranje je jednostavno i od automatskog se razlikuje samo po tome da pritiskom na gumb zaustavite djelovanje pumpe kad presudite da je uklonjeno dovoljno zraka odnosno kad tekućina počne kliziti po vrećici prema aparatu. Aparat na kraju automatski i zavari vrećicu.

status provac pulzirajuće vakumiranje
Profesionalni vakuumski aparat Provac 360 ima posebnu funkciju preciznog ručnog vakuumiranja. Pulzirajuće vakuumiranje znači da možete postepeno isisavati zrak dok ne presudite da ste u vrećici postigli primjeren vakuum.

Senzor za tekućinu

Senzor za tekućinu zaustavi pumpu, ako u isisanom zraku primijeti tekućinu. Time spriječi ulazak vlage u aparat. Na to vas upozori i posebno svijetlo. Rješavanje problema je sasvim jednostavno – potrebno je samo očistiti i osušiti posebnu posudicu u vakuumskom kanalu. Unatoč ugrađenom senzoru preporučamo da za pohranjivanje vlažnih namirnica uvijek koristite ručno vakuumiranje, kod kojeg ćete u primjerenom trenutku zaustaviti isisavanje zraka.

status vakumski aparar SV2000 senzor za tekućinu
Vakuumirka SV2000 ima poseban senzor za tekućinu koji vas upozori ako usisate tekućinu.

Preventivni spremnik tekućine

Preventivni spremnik tekućine je jednostavnija zaščita od usisavanja tekućine tijekom vakuumiranja. U većini slučajeva je to posudica u kojoj se skupljaju kapljice tekućine. Ako dođe do ulaska veće količine vlage u aparat, onda se unište pumpa i presostat. Na početku ćete primijetiti da aparat više ne prebacuje na varenje, a u krajnim primjerima neće više ni vakuumirati.

vakumirka preventivni spremnik tekućine
Model HV500 ima ugrađen spremnik za tekućinu koji pokupi kapljice tekućine.

Nadamo se ste već malo bliže odgovoru koju vakumirku kupiti. U drugom dijelu blog zapisa ćete naći više informacija o dodatnim funkcijama i njihovim ulogama pri djelovanju vakuumskog aparata.

Dijelite objavu